Бизнесменът Атанас Червенков, известен на цял Пловдив като Наско Райфъла, е поръчал убийството на свой конкурент в медицинския бизнес и палежите на 7 автомобила, сред които и тези на бивш депутат от ГЕРБ. Новината бе съобщена на извънреден брифинг от главния сектерар на МВР Светлозар Лазаров.

Райфъла обещал да плати 20 000 лева за убийството на Аргир Гяуров. Собственикът на медицински център бе намушкан 7 пъти в гърба на 12 февруари 2014 г., но оцеля.

“Той е давал своите поръчки на пловдивчанина Веселин Загорски, който е криминално проявен, а той от своя страна е наемал изпълнители на поръчките. Гяуров, който е конкурент в бизнеса, е бил следен дълго време. Поръчката е била за 20 000 лева, но изпълнителите са получили само 10 000 от тях, тъй като на практика не е била изпълнена докрай”, каза Светлозар Лазаров.

Той съобщи, че срещу Червенков и организираната му престъпна група са събрани безспорни доказателства.

На 22 февруари 2014 година Райфъла е поръчал и палежа на два мерцедеса с пловдивска регистрация, собственост на бившия депутат от ГЕРБ Анатолий Йорданов, който също е негов бизнес конкурент. По-късно бяха опожарени още две коли на фамилията. Освен това той платил, за да бъде драсната клечката на "Шкода Октавия" на бившата му приятелка Павлина Хараланова и линейка на медицинския център на Гяуров. Между 2000 и 4000 лева е струвала поръчката за един опожарен автомобил.

Райфъла се сочи за поръчител на палежите на общо 7 коли. 

Според "Марица" при ареста му вчера Атанас Червенков се опитал да скочи през терасата на жилище в Пловдив, където се укривал от полицията. Вторият полицейски екип, който осигурявал логистиката, обаче успял да го арестува,

"Държа 15-20 процента от неотложната помощ в града, но не вярвам това да е повод за убийство", казва пред пловдивската медия жертвата д-р Гяуров.

Атанас Червенков е известен като собственик на частната "Неотложна помощ" в Пловдив. Преди година самият той извести полиция и медии за готвен опит за покушение срещу семейството му, който бил предотвратен. За известно време той беше и сред лицата в партията на Николай Бареков ББЦ, но я напусна шумно през март 2014 г. с обяснението, че "ББЦ е корпоративно предприятие, в което се наливат пари, за да се произвежда политика тип "Бързо хранене".