Украйна съобщи за напредък на силите ѝ на фронта, докато Русия отрече това и се похвали, че е отбила втора украинска атака, нанасяйки тежки загуби на противника. Световните медии отбелязват, че никое от противоречивите твърдения не може да бъде независимо потвърдено. 

Украинските сили са напреднали около Бахмут, каза зам.-министърката на отбраната на Украйна Анна Маляр, цитирана от Би Би Си. Тя описа разрушения източноукраински град, наричан от руснаците Артьомовск, като "епицентър" на военните действия.

“Но не става дума само за Бахмут", добави Маляр на брифинг снощи, цитирана от Си Ен Ен. "Офанзивата се провежда в няколко направления. Радваме се на всеки метър. Днес (вчера - б.р.) е успешен ден за нашите сили".

Лидерът на самообявилата се Донецка народна република в окупираната част на Източна Украйна Денис Пушилин определи обстановката по фланговете край Бахмут като "стабилно сложна" в интервю с руския телевизионен пропагандист Владимир Соловьов, предаде ТАСС.

Руското министерство на отбраната заяви днес, че руските сили са отблъснали още една сериозна офанзива на украинските сили в региона на Донецк, като са нанесли сериозни поражения на противника откъм личен състав и като са унищожили осем танка "Леопард", предаде Ройтерс.

"След като понесе тежки загуби предния ден, киевският режим прегрупира останките от 23-а и 31-ва механизирана бригада в отделни консолидирани единици, които продължиха с нападателните операции. Нанесено им бе комплексно огнево поражение от нашите армейски сили, нападателната и оперативно-тактическата ни авиация, ракетните сили и артилерия, а също така и с тежки огневи системи", се казва в изявление на руското министерство в "Телеграм".

Вчера Русия заяви, че украински сили са предприели мащабна офанзива в региона на Донецк, въпреки че така и не стана ясно дали атаката следва да бъде тълкувана като начало на дългоочакваното украинско контранастъпление, отбелязва Ройтерс.

Руското министерство на отбраната заяви, че руските сили са унищожили 28 танка, от които осем танка "Леопард", произведени в Германия, три колесни леки танка А Ем Икс-10, произведени във Франция и 109 бронирани машини. Освен това руското ведомство съобщи, че броят на украинските загуби при офанзивата е 1500 войници.

По-късно днес руската агенция РИА Новости цитира говорител на групировката войски "Изток" в Украйна, който каза, че тя е унищожила още 13 украински танка, две бойни машини на пехотата и шест бронеавтомобила. Понастоящем няма коментар на Киев по руските твърдения.

В изявление на неговата "пресслужба", собственикът на руската наемническа армия "Вагнер" Евгений Пригожин се присмя на първото съобщение и го отхвърли като недостоверно.

"Аз мисля, че барон Мюнхаузен пасти да яде", каза Пригожин, който е яростен критик на руския министър на отбраната Сергей Шойгу и на шефа на генералния щаб генерал Валерий Герасимов. "И съдейки по това, което тук (в съобщението на министерството на отбраната - б.р.) е написано, в най-скоро ще се доберем до извънземните - с такива загуби. За да унищожиш 1500 души, това трябва да е било такава касапница, за едно денонощие, в протежение на 150 килоетра, че майка плаче. Затова мисля, че това е от областта на дивата, овехтяла фантастика. Изобщо трябва да се съмняваме във всички числа, които дава (Игор) Конашенков (говорителят на руското министерство на отбраната - б.р.). Мисля, че ние вече просто планетата Земя, цялата, сме я унищожили пет пъти". 

Британското министерство на отбраната заяви, че през последните 48 часа се наблюдава "значително засилване" на сраженията в Украйна, включително и по редица участъци от фронтовата линия, които "през последните няколко месеца са били относително тихи", предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Според изявлението, което беше публикувано в "Туитър", напрежението между руската наемническа групировка "Вагнер" и министерството на отбраната в Москва е достигнало "безпрецедентно равнище". 

"За първи път ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че руската армия преднамерено е използвала смъртоносна сила срещу части на "Вагнер". След спор бойци от "Вагнер" вероятно са задържали руски бригаден командир", се посочва в съобщението.

Асошиейтед прес отбелязва, че успоредно с битките тече интензивна пропагандна и дезинформационна война.

В неделя Украйна хакна някои телевизионни предаватели в Крим и излъчи заплашително украинско военно комюнике за контранастъплението, пише агенцията. След друга украинска кибератака вчера няколко регионални телевизии в Русия излъчиха фалшиво обръщение на президента Владимир Путин, в което глас, подобен на неговия обяви военно положение, обща мобилизация и масова евакуация на три гранични региона.