СИМОНА РУСЕВА

Незапомнена снежна буря връхлетя днес в 6 часа българско време източното крайбрежие на САЩ (23 часа местно време).

Леденият ураган, наречен “Джуно”, превърна 8,5-милионния Ню Йорк в град призрак – спряно е метрото, което иначе работи денонощно. 6325 вагона останаха на релси  под земята.

Мостовете са блокирани, летището остана затворено, всичките 1700  училища са под ключ. 

Жители на града се движат по затворения Бруклински мост.

Необитаема остана и сградата на ООН. 

Всички представления бяха отменени. Дори "Метрополитън опера" отмени галапремиерата си на “Йоланта” от Чайковски с невероятната Анна Нетребко в главната роля.

Населението е предупредено да не напуска домовете си. Много жители обаче се втурнаха към близките магазини за хранителни стоки, за да се запасят с най-необходимото.

Забранено е движението на автомобили, оповестена бе глоба от 300 долара за нарушителите.

Огромни задръствания се образуваха преди началото на бурята.

Забраната не важи единствено за полицейски патрулки, пожарни коли, линейки и снегорини. 1800 снегорина разчистват 10 000 километра булеварди и улици в мегаполиса.

Метеролози предупреждават, че най-страшното тепърва предстои. Очаква се снежна покривка от 90 сантиметра, а скоростта на вятъра да достигне до 120 километра в час.

Досегашният снежен рекорд в Ню Йорк бе през 2006 г. – 68 сантиметра бяла покривка. Предишните са от 1947 г. – 66 см, и 1888 г. – 53 см.

Бурята затвори и Нюйоркската борса.

Бедствено положение беше обявено по цялото източно крайбрежие до Бостън. Засегнати са 6 щата с общо население от 60 милиона души.

Отменени бяха близо 5000 полета, най-засегнатите летища са тези в Ню Йорк, Бостън и Филаделфия.

Властите предупреждават: “С майката природа шега не бива!” Населението е призовано да оказва помощ на възрастни и болни хора.

Бурята обаче не попречи на местния уличен музикант Робърт Джон Бърк, известен още като Голия каубой, да направи шоуто си на площад "Таймс скуеър". Напук на студа, той излезе само по гащи и ботуши, както и с неизменната си китара и запя песните си.

Само на Голия каубой не му пукаше. Гол на студа той свиреше с китарата на "Таймс скуеър".