Жозе Моуриньо за първи път в кариерата си загуби финал в европейски клубен турнир, след като досега имаше 5 победи, а само в първия преди много години начело на "Порто" бе допуснал гол.

Снощи обаче "Рома" отстъпи пред "Севиля" на финала на Лига Европа след 1:1 и 1:4 с дузпи. По време на двубоя той често оспорваше решения на съдията Антъни Тейлър, като хора от скамейката му получиха предупреждения и картон.

"Аз казах, че ще си тръгнем оттук с купата или ще си тръгнем мъртви. Е, мъртви сме. Физически сме уморени, психически... Мъртви сме, защото вярваме, че поражението е несправедливо заради много спорни ситуации по време на цялата среща", каза португалецът.

"Има много епизоди в този мач, за които можем да говорим. Можеш да загубиш мач, но не и своя професионализъм. Спечелих пет финала и загубих този, но никога не съм бил по-горд от тази вечер. Момчетата дадоха всичко", добави португалецът.

Специалния веднага свали медала си след награждаването и го даде на малък фен на "Рома". В социалните мрежи се появи и видео от паркинга на стадиона, на което се вижда как Жозе търси сметка от Антъни Тейлър, чуват се и обиди на италиански и английски.

"Истината е, че всички сме много тъжни, със или без сълзи, истината е следната. Ще се приберем мъртви от умора и мъртви заради нечестното съдийство тази вечер. Страхотна игра, страхотен финал, интензивен, жесток, жив, но реферът изглеждаше като испанец. Твърде много жълти картони за нас, след което той не даде втори жълт картон на Ерик Ламела, което му позволи да изпълни дузпа в крайна сметка", добави Моуриньо.

Много се спекулира, че той е получил оферти от клубове като "Пари Сен Жермен", "Тотнъм" и т.н., на което Моуриньо отговори така:

"Моето бъдеще? Сериозен съм. Казах преди няколко месеца, че ако имам контакт с друг клуб, бих го казал на собствениците. Няма да правя нищо тайно. Говорих с клуба през декември, когато федерацията на Португалия попита за мен. Досега не съм говорил с никого другиго, защото определено няма отбор, който да ме е търсил. А дали "Рома" ме иска?! Не мога да кажа обективно, че ще остана. Имам още една година договор с "Рома", ситуацията е такава."

Треньорът на "Севиля": Работата е свършена, ако ми предложат да остана - чудесно

На другия полюс е наставникът на "Севиля" Хосе Луис Мендилибар, който пое отбора във втората половина на март след много слабо представяне в Ла Лига и предстоящ сблъсък с летящия тогава в Лига Европа "Манчестър Юнайтед". С временен статут - до края на първенството.

"Все още не мога да повярвам, но получихме трофея и ни дадоха медалите. Ще ми отнеме известно време да го асимилирам, започна специалистът. - Започнахме зле, играхме на пас, без да търсим пространства или центрирания. Така бяхме удобни за противника, но през второто полувреме се променихме. Бяхме по-напрегнати в някои моменти, търсехме пълен обрат, но равенството се запази. Малко футбол се игра в продълженията.“

Попитан как е определил изпълнителите на дузпите, 62-годишният Мендилибар заяви:

"Беше долу-горе ясно кой ще стреля. Но играчите сами са променили реда, защото Монтиел трябваше да бие петата, а не четвъртата дузпа".

След това журналистите искаха да разберат дали той остава начело на отбора или договорът му няма да бъде удължен:

"Много е хубаво тук, прекрасно е да се работи с тези момчета, те бързо усвоиха всичко, което съм искал. Би било лудост да не продължа... Дали ще ми го предложат? Ако стане - добре. Ще се насладим сега на успеха, не знам дали ще продължа или не, но и не ме интересува. Работата беше добре свършена и това е. Оценявам възможността, която клубът ми даде. Ако постигнем споразумение, чудесно".