Преди седем години "Лестър" стана хит във футболния свят, като успя да спечели титлата на най-интересното и оспорвано в света - английската Висша лига. Снощи обаче изпадна. Друг исторически голям клуб на Албиона - "Лийдс", също се срина в Чемпиъншип. А "Евертън" - и той гранд в миналото, оцеля.

По-рано този месец първи "бай" на елита каза "Саутхемптън". Трите отбора ще бъдат заменени през август от "Бърнли", "Шефилд Юнайтед" и "Лутън".

Вчера се изигра последният кръг. В Англия остана единствено финалът за Купата на Футболната асоциация "Манчестър Сити" - "Манчестър Юнайтед", който е в събота на "Уембли". "Гражданите" са се насочили към "требъл", а "червените дяволи" вече взеха Купата на лигата.

"Евертън" водеше с две точки на "Лестър" и "Лийдс". В мача на "карамелите" с "Борнемут" у дома Дукуре вкара в 57-ата минута за крайното 1:0. Това реши спора в дъното на таблицата.

"Лестър" се нуждаеше от победа на всяка цена и надви с 2:1 "Уест Хем", но резултатът на "Евертън" прати "лисиците" във втора дивизия девет години след връщънето им в елита. "Чуковете" завършиха сезона на 14-а позиция. Те пък гледат към финала в Лигата на конференциите срещу "Фиорентина".

"Лийдс" също преследваше задължителна победа, а магията на назначения наскоро Сам Алардайс не проработи - "Тотнъм" не пожали тима от Йоркшир с 4:1 като гост. "Шпорите" останаха на осмо място, за тях сезонът също бе провал.

Местата в Шампионската лига бяха решени още в средата на седмицата, когато "Нюкасъл" и "Манчестър Юнайтед" взеха това, което им трябва, така последният кръг за тях бе протоколен, както и за "Манчестър Сити" и втория "Арсенал".

Седми, с точка над "Тотнъм" и в позиция за Лигата на конференциите, е "Астън Вила". "Ливърпул" и "Брайтън" пък ще представят Англия в Лига Европа, бъдейки пети и шести.