Днес в Брюксел се събират финансовите министри на страните от еврозоната. Очаква се те да заплашат да прекратят преговорите за следващия транш от финансовата помощ за Гърция, ако новото гръцко ляво правителство не се ангажира със спазването на съществуващите споразумения за прилагане на рестриктивни мерки, пише The Telegraph, цитиран от агенция "Фокус". 

Чиновниците в ЕС са убедени, че държат всички козове в предстоящия сблъсък със следващия гръцки лидер Алексис Ципрас, включително възможността за допускане на срив на гръцките банки. Те вярват, че Ципрас е наясно със слабостите си. 
Твърдият подход ще бъде подсладен с предложения за гъвкавост по отношение на някои детайли от мерките за строги икономии и с удължаването на срока за подновяването на ключови заеми от ЕС, които държат на повърхността икономиката на страната. 
Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум, ще изложи стратегия, имаща за цел да спечели време и да въвлече "Сириза" в месеци на преговори с очакването, че Ципрас ще се откаже. 

„Има известно пространство за маневри в преговорите относно програмата за приспособяване на икономиката на Гърция. Но да искат кредит без да спазват условията, това няма да стане”, каза Диселблум пред германското издание Der Spiegel. Ако Европа спре поредния транш, то Атина е изправен пред банкрут. 

Преди да спечели изборите Ципрас обеща мед и масло да потекат в Гърция, включително да отпише външен дълг от милиарди. "Няма да търпим повече унижение и болка, обръщаме друга страница", заяви радикалният лидер снощи веднага след като победата на "Сириза" бе факт.