Само две места в парламента делят "Сириза" от абсолютно мнозинство в гръцкия парламент, сочат последните официални данни от изборите в южната съседка. Крайнолявата радикална партия е спечелила 149 депутатски кресла, но за съставяне на самостоятелно правителство й трябват 151. Все още продължава преброяването на гласовета.

Дясноцентристката партия "Нова демокрация" на досегашния премиер Андонис Самарас има 28,15% от гласовете и може да разчита на 77 места в парламента. На трето място е неофашистката "Златна зора" с 6,34% и 17 места, следвана от центристката партия "Потами" (Реката) с 5,95% и 16 места, Комунистическата партия на Гърция с 5.43% и 15 депутатски места, Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК с 4,74% и 13 места, дясноцентристка партия "Независими гърци" (АНЕЛ) с 4,70% и 13 места в парламента.

Преди изборите се коментираше широко, че ако "Сириза" не постигне абсолютно мнозинство може да има нови избори, защото никоя партия нама да иска да прави правителство с нея. Обаче още снощи лидерът на АНЕЛ Панос Каменос обяви готовността на неговата партия да влезе в коалиция със "Сириза". "Свързах се с Ципрас, поздравих го за победата и заявих, че "Независими гърци", както казвахме и в самото начало, подкрепя промените на политическата сцена в страната ни, за което сме се обявили публично", каза Kаменос. "Сутринта ще имаме окончателните резултати и ще можем да се кажем много повече", добави той.

Премиерът и лидер на дясноцентристката партия "Нова демокрация" Андонис Самарас поздрави Ципрас за победата и изрази надежда, че новото правителство ще съхрани единството на Гърция и членството й в Еврозоната.

Вицепремиерът, министър на външните работи и лидер на ПАСОК Евангелос Венизелос поздрави Ципрас за победата. "Пожелах му и успех в името на доброто на страната", каза Венизелос. "Сириза" има пълното право да отпразнува победата. Уверен съм, че партията е наясно каква огромна отговорност поема на плещите си", каза лидерът на ПАСОК.

След обявяването на резултатите от изборите и новината, че "Сириза" печели, на ранните търгове на борсите в Австралия курсът на еврото спрямо повечето от останалите валути падна.

Спрямо долара курсът на еврото е паднал с почти половин американски цент и е 1,1170 долара за евро.