Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер се изказа в подкрепа за понижаването на възрастта за придобиване на избирателни права от 18 на 16 години в отговор на коментари, публикувани във вчерашното издание на в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", предаде БТА.

Щайнмайер, който е член на Социалдемократическата партия и бивш външен министър, каза, че дълго време е бил скептично настроен. Сега обаче, в резултат на демографска промяна се наблюдава как по-възрастната част от населението представлява по-голям дял от електората.

"В тази ситуация смятам, че не е належащо, но е желателно да се замислим дали не трябва да възстановим баланса и да дадем тежест на гласа на младите, променяйки правото за придобиване на избирателни права още на 16-годишна възраст, като то ще важи и за федералните избори", каза президентът.

На въпрос за възможно удължаване на законодателния период между изборите от четири на пет години, Щайнмайер отбеляза, че това би било от голяма полза за Бунтестага, защото ще му даде повече време за работа по законодателните въпроси.