Изненада нулева: обединението ПП-ДБ няма да подкрепи мандата на ГЕРБ. Но ще се търси правителство около конституционни промени. 

Новината дойде от съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и на "Демократична България" - Христо Иванов малко след 20:30 ч.

Днешният ден, вторник, бе заложен миналата седмица след срещата между ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България", като денят Х, в който от обединението трябва да вземат решение как ще процедират с първия мандат. Т.е. ще подкрепят ли правителство на кандидатката на Бойко Борисов за премиер Мария Габриел, ще попълват ли "квадратчета" за министерски постове, или пък ще потвърдят решенията на националните си органи за неподкрепа на кабинет на ГЕРБ, но ще ревизират проектосъстава на своя - "Денков", в т.ч. с Асен Василев като министър на финансите. Фиаското "Гешев" в понеделеник сутрин обаче изправи ПП-ДБ пред нова дилема - да търси ли изобщо подкрепа от ГЕРБ със своя мандат, който все по-видимо се очертава на хоризонта заради внезапния отказ на БСП да се включи в съставянето на кабинет с партията на Борисов, ДПС и евентуално "Има такъв народ". Причината: не е известно какви компромати може да извади главният прокурор за лидера на ГЕРБ, което може да позиционира в крайна сметка обединението на страната на втория, т.е. да се превърне в "орган за амнистия" (по съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов).

През уикенда заседаваше Изпълнителният съвет на ПП, а днес цял ден в обединението течаха и бяха предвидени дори вечерта срещи - между съпредседателите на двете съставляващи го формации, на националните органи, на парламентарната група.

Без никаква изненада - подкрепа за мандата на ГЕРБ няма да има. Заявката дойде от съпредседателя на ПП Кирил Петков вечерта. А съпредседателят на ДБ Христо Иванов допълни, че ще се работи за "конкретни промени в конституцията - започват разговори".

"Няма как да се нормализира системата. Всичко останало дава къси съединения. Ще видим може ли да се формира конституционно мнозинство, за да може вторият мандат да бъде реализиран", посочи Иванов.

По думите му ще се търси "има ли политическа база, на която да може да се формира конституционно мнозинство, на база на което вторият мандат да може да бъде реализиран. Така че това ще бъде нашият акцент оттук нататък".

В отговор на въпрос и с "Възраждане" ли ще се говори, Иванов отвърна: "С всички политически сили ще разговаряме. Да, и с "Възраждане" ще разговаряме."

По информация на Клуб Z, вариант пред обединението е да бъде предложен експертен кабинет с кратък хоризонт, при който се търси мнозинство за изменения в конституцията като основна задача, след което или да се отиде на избори, или да се състави "конституционно правителство" (т.е. това, подкрепилото измененията). Ако този подход бъде възприет, то ще се наложи в действителност съставянето на временен кабинет - поради факта, че измененията в основния закон ще отнемат повече време от разписаните срокове за т.нар. конституционна рулетка.

Какъв ще е този кабинет обаче е под въпрос. Защо?

Как Гешев промени мандата

За правителството на Мария Габриел с първия мандат в последните дни се говореше като за "нарисувано" - с ДПС, БСП, като заедно с ГЕРБ те имат 128 гласа - и дори с ИТН. От Движението тутакси прегърнаха идеята, а неофициално социалистите дори бяха пресметнали кои "кутийки" в състава на Министерския съвет ще поискат - макар лидерката Корнелия Нинова да запази сърдитата си реторика спрямо ГЕРБ. Също така обаче тя заговори за "национално" правителство, съставено от експерти с лидерите вън от него - при все че винаги е настоявала за политически лица в изпълнителната власт, в т.ч. за самата себе си - за да се знаело кой носи отговорността. 

В понеделник рано сутринта Нинова проведе среща с Борисов и Габриел, която напусна със заявката, че ще даде отговор след вътрешнопартийното допитване. Малко по-късно Иван Гешев направи изявлението си. А още малко по-късно тясното ръководство на БСП вече се бе събрало и решило, че няма да има допитване до партията и преговорите за кабинет с ГЕРБ приключват. Нинова изтъкна доводи като дефицита, Украйна и разбира се - "джендъризма". Не, отказът на социалистите нямал нищо общо с Иван Гешев - твърди още Нинова, която бе доста предпазлива в коментара си за вихрещия се скандал в прокуратурата. Това си било работа на съдебната власт, обобщи.

И макар да определи и ПП и ДБ като "джендър" формации, не изключи възможност да води преговори за кабинет с тях (отново) с втория мандат.

"Задават се на хоризонта поредните шести ненужни предсрочни парламентарни избори. От тази гледна точка аз задавам въпроса - кой печели от тази ситуация изобщо в България и на Балканите" - пък обяви днес лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, цитиран от БНР, който вчера единствен бе запазил хладнокръвие, питайки кого била "предала" ДПС, както Гешев се изрази по адрес на партията.

Неясна е позицията на ИТН за съставянето на кабинет с първия мандат, но ако до такъв все пак се стигне с подкрепата на Движението, то той няма да има мнозинство, а 116 гласа. Едно такова правителство може да бъде избрано в хипотезата, в която отсъстват депутати от зала, но може и да бъде свалено във всеки един момент. Днес пред бТВ зам.-председателят на партията Тошко Йорданов даде заявка, че ще преговарят с всички - в унисон с обещаното в предизборната кампания, че партията ще работи за стабилен кабинет. Нямало значение с чий мандат. Йорданов даде "формула" - експертно правителство с ограничен хоризонт и максимално широка парламентарна подкрепа.

Ето как вчера, само за един ден, се увеличиха шансовете за съставяне на кабинет с втория мандат и се минимализираха тези на първия.

Къде е Габриел

Формално погледнато ПП и ДБ няма закъде да бързат с взимането и обявяването на решения. Президентът Румен Радев връчи на Мария Габриел мандата вчера, като по конституция тя има седмица, за да го върне изпълнен, или не - т. е. до другия понеделник. От партията на Бойко Борисов не са коментирали след вчерашните изяви на Гешев и Нинова дали все още стоят на намерението си да предложат проектоправителство за гласуване в пленарна зала.

След провелата се лидерска среща миналия петък, в събота съпредседателят на ПП Кирил Петков изрази ласкаво мнение за Габриел. Борисов пък отново хареса другия съпредседател Асен Василев за министър на финансите. Тази среща приключи със заявката, че обединението ще излезе с решение във вторник, т. е. днес - след допитване до широкото ръководство. Това бе възприето като ПП-ДБ може да ревизира решението си - ако не това за неподкрепа на мандата на ГЕРБ, то поне това за неподкрепа за кабинет с участието на ГЕРБ (в т.ч. нейният собствен).

Това се случи преди изявлението на Гешев, като според източници на Клуб Z, от "Промяната" са обмисляли вариант, в който за да осигурят подкрепа за кабинета "Денков" от партията на Борисов, са били готови да предложат Габриел за премиер. Впоследствие тази готовност е била "свита" до вицепремиер на Денков. От ПП са настоявали също така кабинетът на академика да запази вече анонсирания състав.

Тази сутрин съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов също обяви, че може да има ревизия на някои от имената в проектокабинета на акад. Николай Денков - но без да посочва кои. Неофициално се твърди, че "ревизирана" може да бъде номинацията за социален министър - тази на сегашния заместник в МТСП (който е такъв от кабинета "Петков") - Иван Кръстев. Кръстев породи брожения с анонса за кабинета "Денков" поради факта, че е член на БСП (макар опозиция на "Позитано 20") с всичките съпътстващи тезиси на социалистите - за войната в Украйна, за 9 май и пр.

Атанасов обаче бе все така твърд в позицията си: подкрепа от ГЕРБ - да, кадри на ГЕРБ - не.