Александър Везенков бе определен за най-добър реализатор на баскетболната Евролига за сезон 2022/2023 със средно 17,24 точки на мач в 38 двубоя.

Така той печели трофея "Алфонсо Форд", а постижението е за историята - за първи път го получава българин. За хората, които са далеч от тази игра - Евролигата е баскетболният аналог на футболната Шампионска лига.

По-рано тази седмица Везенков и "Олимпиакос" се класираха за финалната четворка във Вилнюс и ще спорят за отличието. На полуфинала съперник е "Монако", другият сблъсък противопоставя "Реал" (Мадрид) и "Барселона".

Купата "Алфонсо Форд" се присъжда ежегодно на играча от Евролигата с най-висок среден резултат отбелязани точки. Това е единствената награда в турнира в края на сезона, която се присъжда единствено според статистика.

Саша, както го наричат в Гърция и цяла Европа, оглавяваше класациите за резултатност почти през целия сезон. Българинът изпревари Уейд Болдуин за отличието в  една от най-оспорваните битки, откакто отличието се присъжда.

Гардът на "Макаби" (Тел Авив) завърши втори със 17,17 точки средно на мач. Уил Клайбърн от "Анадолу Ефес" (Истанбул) остана трети с 16,7 т.

Везенков отбеляза най-малко 20 точки и в четирите си първи мача и поне 15 пъти в 33 двубоя в редовния сезон. Личният му рекорд за сезона е от 24-ия кръг, когато срещу АЛБА (Берлин) се отличи с 28 т. и 13 "борби" за един от осемте си "дабъл-дабъл"-а.

Везенков беше много постоянен - той вкара двуцифрен брой точки във всичките си 38 мача този сезон.

Точковият актив този сезон е най-високият в кариерата на Везенков, който се класира на 13-о място в предходния със средно 13,7 т. Той също така водеше в Евролигата по среден коефицент на представяне (21,2) и завърши втори по спечелени "борби" (6,8).

27-годишният баскетболист стана вторият играч на "Олимпиакос", който достига до отличието след Линас Клейза през 2009/2010 г.

Реализатор номер 1 в Евролигата носи името на една от легендите на гръцкия гранд Алфонсо Форд, който почина през 2004 г. след битка с левкемия.