От началото на годината Украйна е получила 16,7 милиарда долара от западните си съюзници.

Това обяви украинският министър на финансите Сергий Марченко, цитиран от Ройтерс и БТА.

Руската инвазия, която започна през февруари миналата година, опустоши украинската икономика, предизвика спад в доходите и принуди Киев да потърси чуждестранна подкрепа.

"През 2023 г. в бюджета на Украйна вече са постъпили помощи от чуждестранни дарители в размер на 16,7 милиарда долара. Освен това имаме уверения от партньорите си за допълнителна подкрепа за финансирането на бюджетния дефицит на държавата през 2023 г.", обясни украинският финансов министър.

Марченко представи тази информация на среща, в която участваха финансови министри и представители на централните банки на страните от Г-7, както и високопоставени международни лидери.

Украинският финансов министър благодари на участниците във форума за "безпрецедентните усилия" за мобилизиране на финансирането.   

Тази година Украйна е изправена пред бюджетен дефицит в размер на 38 милиарда долара. Освен това правителството иска още 14 милиарда долара за бързото възстановяване на критичната инфраструктура и енергийния сектор, отбелязва Ройтерс. 

Миналата година Украйна получи чуждестранна помощ в размер на 32,14 милиарда долара, за да покрие бюджетните си нужди.