Съпредседателят на "Демократича България" Христо Иванов заяви, че инициативата на кандидатката за премиер на ГЕРБ Мария Габриел да поиска отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор е важна политическа заявка, която той подкрепя - което не е изненада. Но:

"Знаете, че и наши предишни министри пробваха това нещо. Тук въпросът е как това няма да се превърне в поредния напразен опит при настоящия състав на ВСС и по начина, по който започна да се конструира следващият ВСС", изтъкна Иванов.

Той допълни, че "след странния инцидент с г-н Гешев, който повдигна толкова много въпросителни и съмнения за инсценировка", той вероятно "вече е нетърпим дори за онези сили, които доскоро го крепяха на поста".

"И е много важно да сме сигурни, че не става въпрос просто за освобождаване от един човек, който е стигнал отвъд своята полезност отдавна, защото, ако на мястото на Гешев бъде назначен някой, примерно, с профила на Сийка Милева, разбираме, че това няма да е съществена промяна", обясни Иванов.

Според него въпросът е каква е идеята на Габриел и ГЕРБ за това да се промени прокуратурата, ВСС, "цялата система, която прави възможна не само Гешев, а преди него Цацаров и Филчев".

"Искаме да чуем и обществото да чуе подробности как си ги представяме тези реформи, за да не стане просто смяна на един неудобен главен прокурор с някоя по-удобна фасада със същото съдържание", обобщи Иванов.

Той заяви, че е политик и няма своя кандидатура за главен прокурор, защото това не е негова работа. И обясни, че работата му е да създаде условия, в които този пост да се заема от хора, които ще изпълняват обществения интерес.

"Не ни трябва същият цирк с нова табела. Трябва ни дълбока реформа, която да направи гешевците невъзможни, а не само да сменим фасадата, пък зад нея гешевщината да си продължава, както досега. Затова, хайде да чуем каква реформа предлагат от ГЕРБ за Висшия съдебен съвет, например", написа и депутатът от ДБ Ивайло Мирчев във фейсбук профила си.