Русия се готви официално да се оттегли от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), според заповед на президента Владимир Путин, публикувана от Кремъл в сряда, предаде ДПА.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков беше натоварен да докладва по темата в парламента. Самият проектозакон за оттеглянето все още не е получен от руската Държавна дума, долната камара на Федералното събрание на Русия.

ДОВСE определя таваните за разполагане на тежки въоръжения на европейския континент. Те включват бойни танкове и бойни машини на пехотата, тежка артилерия, бойни самолети и хеликоптери.

Москва беше една от страните, подписали споразумението през 1990 г., но през 2007 г. отложи по-голямата част от прилагането му.

От 2015 г., една година след анексирането на украинския полуостров Крим, Русия вече не участва в срещите на консултативната група по договора.

След началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Путин призова отбранителните компании на страната да увеличат масово производството.

Оттогава много фирми в сектора работят на няколко смени, за да отговорят на нуждите на руската армия от боеприпаси и оръжия - включително - от тежки оръжия.

В началото на годината Русия също суспендира договора за контрол на ядрените оръжия "Нов СТАРТ", който все още беше валиден като последното голямо споразумение за разоръжаване между Русия и САЩ.