Софийският градски съд остави в ареста за постоянно 18-годишния Адриан Антонов, обвинен за тежката катастрофа на 8 май. Според съда, ако е на свобода, той може да извърши ново престъпление.

При сблъсъка загинаха Анна-Мария Милчева (24) и Явор Стоянов (22). Според експертиза, представена днес, Адриан е карал със 102 км/ч. Но според анализи на видеокемери - може да е била и към 107 км/ч.

В съдебната зала той каза, че съжалява за случилото се и изказа съболезнования на семействата на загиналите.

По-рано истинска жива верига от 7 служители на ГД "Охрана", към които после се присъединиха още двама, се наложи да съдейства, за да стигне безпрепятствено до залата на Софийски градски съд младият шофьор.

Тийнейджърът блъска двамата към 0:15 ч на 8 май на бул. "Сливница", а засега няма данни да е бил пиян или дрогиран.

След удара на двамата пешеходци той самият забива своя Форд Ка в стълб.

Книжката на младия водач е била на по-малко от 3 месеца.

Прокуратурата е повдигнала обвинение с две квалификации - за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице, като деянието е в района на пешеходна пътека, съобщи днес БТА.

Адриан не е предприел нито едно действие за избягване на катастрофата, твърди прокуратурата.

Адвокатът на обвиняемия Димитър Марковски пък е категоричен само, че в случая не може да се говори за умишлено престъпление.

"Става дума за престъпление по непредпазливост", каза той.

Той вече прокара версията, че младият водач бил заслепен от насрещен автомобил. По думите му Адриан съдейства напълно на органите на реда, дал е и кръвна проба доброволно.

Защитата поиска домашен арест за момчето, за да може да завърши 12-и клас.

По време на заседанието стана ясно, че е имало очевидци на инцидента – шофьор и спътник в друг автомобил. По този начин се опровергават твърденията на обвиняемия, че не е имало друго движение на пътя.

На мястото няма данни за задействана спирачна система, разбра се още в съдебната зала.

"Без да има какъвто и да е било опит като шофьор, Адриан е демонстрирал самочувствие и е игнорирал правилата за безопасност на движението, като е карал с двойно над разрешената скорост.

Въпреки добрите характеристични данни, това че е ученик и че свири в църковен хор, има реална опасност да извърши престъпление, мотивира се още съдът.

От дотук събраните доказателства по делото не се установява и наличието на друга кола, която да е заслепила обвиняемия, както твърди той", поясняват от пресслужбата на СГС.

Освен това съдът изтъква в мотивите си, че колата на Адриан се е намирала на 266 м от пешеходците, когато те стъпват на пешеходната пътека. Дори при скорост от над 100 км, той е можел да спре, преди да стигне до тях. Знаейки, че е млад шофьор, Адриан е трябвало да бъде по-предпазлив поради липса на опит, мотивира се съдът, цитиран от БТА.

На мястото в Съдебната палата днес се събра огромна група от журналисти, оператори и пр.

Решението на СГС може да бъде обжалвано пред апелативния съд.