Мария Габриел е поискала да излезе в неплатен отпуск и молбата й е удовлетворена от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Така отговори на журналистически въпрос говорителят на ЕК Дана Спинант. Стана ясно, че на този етап България няма да праща нов еврокомисар. Това евентуално може да се случи, ако Габриел стана премиер.

Габриел е поискала отпуск, за да може евентуално да състави правителство в България. Тя се обадила лично на Фон дер Лайен и я е информирала за ситуацията.

Докато комисарят е в отпуск, ресорите му ще бъдат разпределени между други двама членове на ЕК. Това за изпълнителният зам.-председател Маргрете Вестагер от Дания, която отговаря за цифровизацията, и зам.-председателят Маргаритис Схинас от Гърция, ресорът на когото е утвърждаването на европейския начин на живот.

Мария Габриел може да се върне на работа, ако си прекрати неплатения отпуск, независимо кога ще се случи това и по каква причина, отговори Спинант на въпрос на Клуб Z дали комисарят може да се завърне на работа, ако не успее да състави кабинет.

Спинант обаче не пожела да отговаря на въпроси от рода дали еврокомисарят трябва да подава оставка от поста си, тъй като „все още не сме на този етап“.

Колкото до евентуален наследник на Мария Габриел, неговата номинация е работа на българското правителство, каза говорителят.