Министърът на външните работи Иван Кондов е извикал вчера посланичката на Северна Македония в България Агнеза Поповска заради отказа на властите в страната ѝ да допуснат на територията ѝ български евродепутат и още четирима негови сънародници, които на 6 май т.г. са искали да поднесат цветя на българското военно гробище в Ново село.

Официално Скопие вчера обясни, че евродепутатът Андрей Ковачев не е сред българските граждани, чието присъствие в Северна Македония е нежелано, но между спътниците му е имало такива лица.

Ковачев, депутат от групата на Европейската народна партия, реагира остро на това обяснение вчера и поиска официално обяснение дали в Северна Македония има черни списъци на българи и дали той фигурира в тях. Той попита и дали лично северномакедонският президент Стево Пендаровски е наредил Ковачев да не бъде допускан в страната му.

По-рано еврокомисарят по разширяването на ЕС Оливер Вархей осъди действията на властите в Скопие спрямо Ковачев и спътниците му.

"По време на разговора министърът (Иван Кондов - б.р.) изрази силна загриженост и остро несъгласие с действията на представителите на граничните власти на Република Северна Македония на ГКПП Ново село, които на 6 май 2023 г. не допуснаха влизане на територията на страната на г-н Андрей Ковачев, български депутат, член на Европейския парламент, притежател на дипломатически паспорт, на г-н Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“, както и на други трима български граждани, с което е било възпрепятствано тяхно участие в отдаване на почит към загиналите български военнослужещи във военното гробище в Ново село", се казва в съобщението на външно министерство.

Кондов е заявил още на Поповска, че "разглежда подобна мярка като необоснована и несъвместима с европейските принципи и норми, които Република Северна Македония се е ангажирала да спазва".

България смята за "неприемливо изготвянето на забранителни списъци за граждани на държава-членка на ЕС" и министерството на външните работи очаква да бъде запознато с критериите, съгласно които български граждани и европейски парламентаристи са включвани в подобни списъци, е казал още Кондов.

Той е подчертал, че подобни действия на официални институции в Северна Македония, които се случват не за първи път, имат негативен отзвук сред българската общественост и нанасят безспорна вреда  на изграждането на добросъседски отношения между двете страни, се казва още в съобщението.