Акцията е била законна, каза в понеделник на брифинг директорът на пловдивската полиция старши комисар Васил Костадинов. Обяснението се наложи след като се появиха въпроси защо при проверката са били събличани голи посетителите на нощен клуб в града.

Според Костадинов не е имало превишаване на полицейските правомощия. Всички 400 клиенти на заведението бяха съблечени голи, за да бъдат проверени за притежание на наркотици.

„Публична тайна е, че в такива нощни заведения се употребяват и разпространяват такива вещества. Затова начинът и подходът на проверки в тези заведения е различен от ежедневната дейност на полицията. В зависимост от капацитета на заведението, се предприемат различни практики”, обясни полицейският шеф.

Директорът на полицията отказа да коментира дали е доволен от резултата от акцията, предвид мащабния брой проверени. Според хора, присъствали на място, е открит 1 грам марихуана и пакетче с прахообразно вещество с тегло 0,5 грама. Образувани са досъдебни производства срещу двама души и едно срещу неизвестен извършител, казаха от полицията.

„Разбирам състоянието, в което са се озовали голяма част от посетителите на заведението. Но колегите са преценили, че това е правилният подход да се извърши проверка. Това, което ми докладваха, е че са били обособени 4 помещения - две за жени и две за мъже, където са извършвани проверките. Действително е имало такъв тип проверки, но те са били насочени към конкретни лица, за които е имало данни за престъпление”, каза още Костадинов, цитиран от Нова тв.

Директорът на ОДМВР-Пловдив не поясни дали е имало данни, че всички 400 обискирани притежават или разпространяват забранени вещества. Заяви, че е имало оперативна информация за разпространение на наркотици в заведението, а начинът на провеждането на операцията е било субективно решение на ръководителя на операцията.

На своя страна от клуба заявиха, че смятат проверката за тенденциозна и унизителна за всички 400 гости на нощното заведение и ще подадат жалба в прокуратурата.

„Това е унижение за нашите клиенти и няма как да оставим нещата така. Затвориха ни за пет часа в почивен ден, когато хората излизат да се забавляват. Отделно, имаме 40-50 души персонал, който на нас ни струва пари за заплати. Можеше да се намери друг начин да се проверят хората”, каза собственикът на нощния клуб Деян Найденов.

По думите му загубите от въпросната вечер няма да бъдат покрити и те ще са изцяло за сметка на клуба, а полицейските акции ще продължат.

„Оттук нататък ще бъдем многократно проверявани, защото не си мълчахме. Преди 40 дни по същия начин около 40 полицаи от ГДБОП дойдоха с автомати и качулки. Проверката отново продължи няколко часа, при светнати лампи и спряна музика, но нищо не намериха”, добави той.