Една от най-популярните онлайн shooter* игри в света, Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO), ще информира руските геймъри за военните престъпления на Русия в Украйна.

Играта разполага с десетки официални карти, но позволява на всеки любител да игради свой собствен свят. Така картите на практика са безброй.

В началото на май финландският вестник Helsingin Sanomat обяви, че по негова инициатива се е появила още една неофициална карта - de_voyna, предаде "Медуза". Създадена е от двама геймъри, които имат богат опит в "строенето" в CS:GO.

Целта на финландските журналисти е да заобиколят тоталната цензура в руските медии и местния Интернет чрез CS:GO, която все още не е забранена в Русия. Тя е много популярна - играят я "от три до четири милиона руснаци", сред които "предимно млади хора".

На картата "de_voyna", която наподобява типичен източноевропейски град, има "тайна стая". Играчът може да влезе в нея само след виртуалната си смърт. Когато персонажът бъде убит, геймърът влиза в режим на наблюдение. До началото на следващия рунди неговият "призрак" може да лети из картата и да преминава през стени, включително да се вмъкне под мемориал с вечен пламък, под който е скрита стаята.

Вечният огън има символично значение: руските и украинските градове са много сходни. Руснаците трябва да осъзнаят, че ужасите на войната сега се случват на места, които са им много познати, обясняват от Helsingin Sanomat.

Ето какво може да намерите в "тайната стая":

"Стена с карта на руските удари по цивилни цели в Украйна; данни за кланетата в Буча; снимки на украински цивилни, убити по време на войната; оценка на броя на загиналите руски войници".

Ето какво казали играчите, изградили картата с данни за руските военни престъпления в Украйна, в разговор с Helsingin Sanomat:

"Имахме възможност да участваме в създаването на карта, която има хуманитарна мисия, свързана с реалния свят. Безсмислената агресия на Русия срещу Украйна отне живота на десетки хиляди цивилни, включително деца. Най-скромното нещо, което можем да направим, е да привлечем вниманието към военните престъпления на Путин и към руската пропаганда".

---

*Shooter - поджанр на екшън видеоигрите, в които фокусът е върху поражението на враговете на героя с помощта на оръжия.