Задържан е 21-годишен заподозрян за масовата стрелба в Сърбия снощи.

Това съобщиха световните медии. Нападателят е бил арестуван в околностите на Крагуевац, където живеела майка му, съобщи Танюг.

Предполага се, че мъжът е стрелял с автомат "Калашников". Засега мотивите не са известни, но според медиите в Сърбия стрелбата била предшествана от спречкване, а жертвите са застреляни, докато са седели на пейка в двор на училище.

Извършителят е местен жител, за когото споделят, че бил малко странен, но никой не му обръщал внимание.

По-рано медии съобщиха, че осем души са убити и най-малко 14 са ранени при нова масова стрелба край град Младеновац, на 42 километра южно от Белград. Според информацията обаче, двама от ранените са оперирани, но са в тежко състояние.

Сръбската полиция издирваше активно извършителя, бяха издигнати пътни блокади.

Стрелецът е открил огън с автоматично оръжие от движеща се кола, с която избягал.

Първите данни бяха, че късно снощи той е открил огън по група хора в училищен двор с автоматично оръжие в село Дубона, община Младеновац. А после мъжът е отпътувал с колата си за съседните села Мали Орашие и Шепшин, където се появиха непроверени информации, че също е стрелял.

Към района са изпратени специални полицейски части и хеликоптери, както и линейки, съобщи Асошиейтед прес. На терен са около 600 души от силите на реда, допълва Франс прес, цитирана от БТА.

В коментар, публикуван в сръбския информационен портал "Телеграф", министърът на вътрешните работи Братислав Гашич нарече стрелбата "терористичен акт", без да предостави повече подробности.

Сръбската полиция съобщи, че предполагаемият извършител е на 21-години, идентифициран е само като Урош Б. Според някои информации, той е имал и двама съучастника.

Ройтерс съобщава, че край село Дубона, разположено недалече от Младеновац, тежко въоръжени полицаи са направили контролен пункт и претърсват преминаващите автомобили.

Според други информации призори стрелецът бе обкръжен, но отказваше да се предаде.

По неофициална информация на РТС, цитирана от БНР, бащата на заподозрения за атентата е военно лице.

По-късно през деня полиция арестува дядото и вуйчото на 21-годишния Урош от село Винище.

В къщата е намерен цял арсенал оръжие - бомби, автоматична пушка и муниции.
 
След убийствата Урош отвлякъл такси, заплашил шофьора с пистолет и го принудил да го докара до Винище, допълва Танюг.

Поредната масова стрелба в Сърбия се случва по-малко от 48 часа след като 13-годишно момче застреля девет души и рани седем в училище в Белград, преди да се предаде.

Няма данни за пострадали българи

До момента няма информация за български граждани, които да са пострадали при стрелбата снощи в Сърбия. Това каза в ефира на БНТ посланикът на България в Сърбия Петко Дойков.

Първата информация за случилото се е постъпила в нашата мисия след полунощ.

"Посолството поддържа 24-часово дежурство - винаги има човек, с който могат да се свържат българските граждани. Имаме възможност да реагираме, но до момента не се налага да го правим", каза той.

Дойков заяви, че сръбският президент Александър Вучич в рамките на два дни прави изявления, в които обявява мерки за повишаване на сигурността в училищата. Днес той обяви нова мярка за увеличаване на броя на полицаите в училищата, като по негови думи това може да доведе до 80% спад в насилието в училищата.

Той коментира и обявените във вчерашния ден мерки, основно насочени към притежаваното оръжие. Дали тези мерки ще постигнат успех, предстои да се види, каза посланикът ни.

Според Петко Дойков вчерашната и днешната стрелба са два различни случая. В първия случай извършитнел е 13 годишно момче, а във втория - 21-годишен.

Дали действията на днешния нападател са повлияни от действията на момчето, е трудно да се каже. В първия случай се говори за използване на лично оръжие с разрешение от родител, а във втория - за автомат "Калашников" и гранати. И двата случая имат мотиви, които се изясняват.

От 13.00 часа в посолството на Сърбия ще бъде отворена съболезнователна книга. Хора продължават да оставят цветя и свещи пред сградата. Тези, които не могат да дойдат, могат да оставят своите съболезнования на сайта на посолството.