Най-малко осем ученици и един охранител бяха убити днес след стрелба в училище в Белград, предадоха световните медии.

Други шестима ученици и учител бяха ранени при нападението и откарани в болница, съобщи вътрешното министерство в съобщение за медиите, цитирано от Би Би Си.

Полицията арестува 14-годишен ученик в училището "Владислав Рибникар" в централен Белград заради тазсутрешната атака.

Смята се, че заподозреният е използвал пистолет на баща си.

Родители в паника, търсещи децата си, наобиколиха блокираната от полиция сграда на престижното училище, предаде Си Ен Ен.

Заподозреният стрелец е бил заснет на видео с белезници и яке на главата му, докато полицаи го извеждат от училището и го откарват с необозначена полицейска кола.

Началникът на полицията в Белград Веселин Милич съобщи, че ученикът открил стрелбата, е имал скица на училищетои списък на деца, които е искал да убие. На извънредна пресконференция Милич показа плана на ученика преди убийствата, съобщават сръбските медии.

"Бил съм на хиляди огледи, такъв случай не се помни в сръбското общество. Според получените досега данни, момчето е планирало престъплението от месец. Взел е пистолети от апартамента на баща си, взел е и коктейли Молотов в раницата си. Първо е стрелял срещу охранителя, след това срещу дежурната ученичка. След престъплението се обадил в полицията. Сам е изготвил план как да влезе в училището, как да излезе. Определил е приоритетните си цели, кое дете и как да ликвидира и колко деца да убие", каза Милич.

Ученикът дори е носил списък с имената на децата и техните класове.

Той изтъкна, че момчето не е имало никакви психически проблеми.

По информации на вестник "Новости" Коста К., роден през 2009 г., е стрелял с два пистолета. В раницата му, оставена в кабинета по история, са намерени три коктейла Молотов.

Мотивът за престъплението засега остава неизвестен.

Бащата на негов съученик изрази предположението, че момчето е било тормозено от другите деца. В медиите се появи информация, че Коста К. е решил да извърши нападението в училището, когато получил двойка по история. Той си тръгнал сутринта от училището, отишъл в къщи за оръжието, след което се върнал и извършил престъплението.

Бащата на Коста К. твърди, че е имал разрешение за оръжието и го е държал заключено, съобщи министърът на вътрешните работи Братислав Гашич, цитиран от Танюг, предаде БТА.

Сърбия има третия най-висок процент на огнестрелни оръжия, притежавани от цивилното население, след САЩ и Йемен, според цитирано от Ройтерс изследване от 2018 година. Това е част от наследството от войната в Косово. Страната обаче има строги закони за контрола върху огнестрелните оръжия и е обявявала амнистии за незаконните им притежатели да ги предадат или да ги регистрират, отбелязва агенцията, посочвайки, че масовите стрелби са сравнително редки.