Сърбия и Косово се ангажират да си сътрудничат в идентифицирането и разкопките на масови гробове на водещи се за безследно изчезнали жертви на конфликта в периода 1998-2000 г.

Това се казва в съвместна декларация на сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти.

Тя бе договорена на среща между двамата лидери в Брюксел в рамките на диалога за нормализиране на отношенията.

Въпросът за изчезналите лица ще бъде признат от Белград и Прищина за хуманитарен. Досега той бе една от пречките за нормализирането на отношенията между двете страни.

6605 са изчезналите лица между 1 януари 1998 ш 31 декември 2000 г. Съдбата на 1621 от тях до днес остава неизвестна.

„Повече от 20 години след конфликта техните близки живеят в скръб и не знаят местонахождението на любимите си хора. Семействата имат право да знаят съдбата на своите близки“, изтъкна върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Издирването на останките на изчезналите ще се извършва включително със спътникови данни и технологии, сред които LIDAR за дистанционно измерване на разстояния чрез осветяване на целта с\ лазерна светлина и измерване времето, за което отразената светлина се връща до сензора. Очаква се така да бъдат открити масови гробове.

Същевременно днес Белград и Прищина направиха важна и символична стъпка към създаването на Асоциация/Общност на общините със сръбско мнозинство, обяви Борел след срещата. Създаването бе договорено преди 10 години, но днес ръководният екип, съставен от косовски сърби, представи пред двете страни първия проект за тази организация. Макар да имат различни позиции, Сърбия и Косово ще започнат преговори за статута на Асоциацията/Общността в близко бъдеще.