Европейската комисия прие днес извънредни и временни мерки за вноса на ограничен брой продукти от Украйна.

Те са необходими поради извънредните обстоятелства на сериозни логистични затруднения в България, Румъния, Унгария Словакия и Полша. Мерките се отнасят само до 4 селскостопански продукта с произход Украйна - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе (всъщност точно от тежък дъмпинг именно от тях се оплакват българските производители, б.р.)..

Целта е облекчаване на логистичните затруднения в тези пет страни членки на ЕС.

Мерките влизат в сила днес и ще продължат до 5 юни.

През този период пшеницата, царевицата, рапичното и слънчогледовото семе от Украйна ще продължат свободно да се търгуват във всички държави от ЕС с изключение на петте, заради които мерките са приети. Продуктите могат да продължат да се движат или да преминават транзитно през тези пет страни чрез общ митнически транзитен режим или да отидат в държава или територия извън ЕС.

Същевременно България, Румъния, Унгария, Словакия и Полша поеха ангажимент да отменят едностранните си мерки по отношение на всички всички продукти, идващи от Украйна.

Мерките на ЕС са в отговор на опасенията на земеделските стопани в петте най-засегнати страни. Те са съобразени и с твърдия ангажимент на Съюза да подкрепя Украйна и да запази способността й да изнася зърно, което е от решаващо значение за изхранването на света и за поддържането на ниски цени на храните на фона на затрудненията, породени от руската агресия.

Тези мерки са и част от пакета за цялостна подкрепа за България и другите четири държави членки, предложен от Комисията. Те ще бъдат допълнени с финансова подкрепа за земеделските стопани в тези страни и допълнителни мерки за улесняване на транзита на украинско зърно през коридорите на солидарността за други държави членки и трети страни.

ЕК е готова да наложи отново превантивни мерки след изтичането на срока на действие на действащия Регламент за автономните търговски мерки на 5 юни, докато продължава извънредната ситуация.

В Брюксел са готови и да започнат оценка на положението на пазара на ЕС за други чувствителни продукти съгласно ускорената процедура за защитни мерки, предвидена в предложението за нов регламент за автономните търговски мерки след влизането в сила на настоящия регламент.