Руските окупационни власти, които контролират изцяло източноукраинската Луганска област, правят принудителни медицински прегледи на местните деца и също така бързат с подмяната на украинските паспорти на местните жители с руски, предаде днес агенция УНИАН.

Родители биват заплашвани, че децата им ще бъдат снети от медицински отчет, ако не бъдат доведени за преглед от руски лекари.

Артьом Лисогор, шеф на украинска областна военновременна администрация в Луганск, казва пред агенцията: 

"В случай на неявяване на медицински преглед заплашват родителите, че това ще повлече снемане от отчет (загубване на осигурителни права, б.р.) в детските болници, невъзможност за получаване на справки за училищата и детските градини и на направления за прегледи от специалисти".

В същото време той посочва, че за получаване на шофьорска книжка на Руската федерация не се изисква лекарско мнение.

„Нашествениците бързат и с принудителната паспортизация. По-специално, окупационните власти бяха инструктирани да ускорят издаването на руски документи на възрастните жители на региона.

Така в един от районите само 90 възрастни хора от около 2000 общо са изявили желание да получат руски паспорт, на други е наредено да бъдат паспортизирани преди 1 юли", казва Лисогор.

На 29 април 2023 г. стана известно, че руснаците са засилили терора в Луганска и Херсонска области, посочва УНИАН, уточнявайки, че става дума за т. нар. филтрация - издирване и репресиране на нелоялните към руската власт. Под особено внимание попадат тези местни жители, които използват SIM карти на украински оператори.

Руските окупационни власти са превърнали повечето от лечебните заведения във военни болници, а цивилното население е оставено без медицинска помощ и лекарства, пише агенцията.