Днешният терористичен акт е не просто опит за покушение срещу главния прокурор, а срещу орган на държавната власт и държавността.

Това обяви по време на визита в Панагюрище председателят на Народното събрание Росен Желязков.

"Това е покушение срещу международния престиж на България. Тези действия ги бяхме забравили от 90-те години. Близо две поколения помнят какво се случваше в онези мутренски времена. Това е първото покушение в модерната история на България срещу действащ орган на власт. Отговорът на държавата трябва да е ясен и категоричен", подчерта той.

Според него през последните две години е имало ерозия и "закриване на работещи структури".

Желязков призова МВР и ДАНС да задържат извършителит и да ги изправят пред съда.

"Не можем да допускаме да се случват такива неща в държава членка на ЕС, която твърди, че е изпълнила всички критерии за Шенген и еврозоната, но поставя под съмнение сигурността на своите граждани. Трябва да сме категорични".

В 11:45 часа взривно устройство избухва на пътя Самоков-Ковачевци пред кордон от коли, превозващ главния прокурор Иван Гешев и семейството му. По данни на генералния секретар на МВР Петър Тодоров няма пострадали. Шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов обяви, че взривът не е целял да сплашва, а да убие.