Обстановката в Судан продължава да се влошава. Прекратяванията на огъня не се спазват. Боевете в столицата и съседните градове се ожесточават. Потокът от бежанци към съседните държави расте. В страната няма храна и лекарства. Конфликтът между армията и паравоенните бунтовници обхваща хронично размирния регион на Дарфур. Евакуациите на чужденци продължават и инциденти с тях сочат, че сигурността им не е гарантирана.

Белият дом призова американците да се възползват от всяка възможност да напуснат Судан в следващите 24 до 48 часа, въпреки че Вашингтон е подложен на критики, че не е провел масова евакуация на гражданите си, както постъпиха редица други държави, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

"Работим постоянно, за да създадем възможност за американските граждани да напуснат Судан", заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер. Тя предупреди, че ситуацията там "може да се влоши във всеки един момент".  

Говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър каза, че "относително малък брой" американци се опитват да напуснат страната, допълва Ройтерс. Той посочи, че Пентагонът работи в тясно сътрудничество с Държавния департамент, за да бъдат идентифицирани тези граждани.

Представител на американското министерство на отбраната, пожелал анонимност, е заявил пред АП, че в Червено море край бреговете на Судан плава американски ескадрен миноносец, а по-късно се очаква там да пристигне и транспортен кораб на американския военноморски флот. Към Судан се е насочил и американският експедиционен кораб "Люис Б. Пулър".

Източникът на АП е допълнил, че към момента нито един от плавателните съдове не е получил заповед да качва на борда си граждани или друг персонал.  

Силите за бърза подкрепа в Судан са стреляли днес по турски самолет за евакуация при кацането му на летище "Уади Саидна" край Хартум, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на суданската армия.

Агенцията отбелязва, че в резултат на стрелбата е бил ранен един член на екипажа. Повреден е бил и резервоарът за гориво на турският самолет. Самолетът се е приземил благополучно и в момента се ремонтира, се казва още в изявлението на суданската армия.

Боевете в Судан се ожесточават въпреки обявеното ново прекратяване на огъня, пише днес британския в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа се споразумяха да удължат спирането на огъня с още 72 часа, но продължаването на боевете не вещае нищо добро за цивилното население.

Предишното прекратяване на огъня първоначално донесе известно успокоение в суданската столица Хартум и улесни евакуацията на хиляди чужди граждани през последните няколко дни.

Боевете между двете враждуващи фракции обаче вчера ескалираха в столицата и околностите ѝ, както и в неспокойната югозападна част от страната.

Жителите на на съседния на Хартум град Омдурман описаха вчерашния ден като "най-лошия" от началото на боевете, след като градски квартали бяха подложени на многобройни въздушни удари.

Жители на Хартум и Омдурман описаха как събират изстреляни куршуми и снаряди от покривите си. Други говореха за опожарени домове и широко разпространено плячкосване.

Най-малко 512 души са били убити и близо 4200 - ранени в резултат на боевете от 15 април насам, според суданското министерство на здравеопазването, въпреки че истинският им брой вероятно е много по-висок.

Кризата принуждава все повече хора на напуснат Судан. Около 14 000 судански граждани вече са влезли в Египет, съобщиха официални лица в Кайро, а ООН съобщи, че около 20 000 вече са достигнали Чад.

Храната, водата и горивото сега са скъпи и не достигат в Хартум, а само 16 процента от здравните заведения все още функционират, съобщи Световната здравна организация (СЗО).

Тези трудности и продължаващите боеве доведоха до поток от цивилни, напуснали столицата в търсене на сигурност в чужбина, в други градове или в крайни квартали на Хартум.

Въпреки че голяма част от боевете се водят в Хартум, където бойците на Силите за бърза подкрепа са се укрепили в жилищни райони, има вълна от насилие в западния регион Дарфур, където конфликтът тлее след избухването на гражданската война там преди две десетилетия.

Въоръжени бойци водеха вчера боеве в Ел Генейна, столицата на провинция Западен Дарфур, една от петте провинции в региона, биейки се помежду си и ограбвайки магазини и домове, казаха местни жители. 

Дарфур е бойно поле между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа от началото на конфликта на 15 април и съществува опасност в сраженията да бъдат въвлечени племенни милиции, което да разпали дългогодишната омраза между двете основни общности в региона – едната, която се идентифицира като арабска, а другата като източна или централноафриканска.

На други места в Дарфур също е имало спорадични сблъсъци, особено в Ниала, столицата на провинция Южен Дарфур. Хиляди са напуснали домовете си в Ниала, а други се страхуват да излязат навън в търсене на храна и вода. По-рано този месец бойци, за които се твърди, че са от Силите за бърза подкрепа, унищожиха и разграбиха складове за хуманитарни агенции в Ниала, включително на Световната програма за прехрана, посочва "Гардиън".