"Странен начин на живот" ("Strange Way of Life") на Педро Алмодовар се чака като своебразен отговор на "Планината Броукбек". Първият му трейлър беше пуснат вчера.  Късометражният (30-минутен) филм на испанската легенда е заснет на английски език.

"Странен начин на живот" е уестърн, който разказва историята на фермера Силва, изигран от Педро Паскал ("Мандалорианецът", "Последните оцелели") и шериф, в чийто образ се превъплъщава Итън Хоук. Двамата мъже се срещат отново след 25 години.

"Странният начин на живот, споменат в заглавието, намеква за известното фадо на Амалия Родригес, чиито текстове внушават, че няма по-странно съществуване от това човек да живее, обръщайки гръб на собствените си желания", казва Педро Алмодовар.

Препратката към сюжета на "Планината Броубек" вероятно е целенасочена. Преди почти 20 години Алмодовар има предложение да снима впоследствие спечелилия три награди "Оскар" филм (под режисурата на Анг Лий), но отказва, защото има съмнения, че ще има пълна творческа свобода, припомня "Variety".

"Това е куиър уестърн ( куиър в първоначалното си значение означава необичаен, странен, чудат, преди налагането си като основен ЛГБТ термин. бел. ред. ) в смисъла, че има двама мъже, които се обичат, но в тази ситуация се държат по точно обратния начин. За филма мога да кажа, че има много елементи от уестърна. Има стрелец, ранчо, шериф. Но има и нещо, което липсва в повечето уестърни - не мисля, че някога в уестърн е имало такъв диалог между двама мъже. И вече ви издавам твърде много", казва Алмодовар при участието си в началото на годината в подкаста на Дуа Липа.

По-голяма част от действието е заснето в испанската провинция Алмерия, където е сниман и прочутият уестърн на Серджо Леоне "Добрият, лошият и злият. Пред "IndieWire" Алмодовар обаче казва, че не се е опитвал да прави асоциация с т. нар. спагети уестърни.

Испанският режисьор ("Говори с нея", "Високи токчета", "Всичко за майка ми") за втори път снима на английски език след късометражния филм "Човешкият глас" с Тилда Суинтън, представен на кинофестивала във Венеция през 2020 г.

"Странен начин на живот" ще бъде показан в официалната селекция и като световната предпремиера на на 76-ия кинофестива в Кан, който ще продължи от 16 до 27 май. Прожекцията ще бъде последвана от среща с режисьора и неговия екип.

Педро Алмодовар е редовен участник на кинофестивала в Кан, където представи "Лошо възпитание" на откриването през 2004 г. и беше председател на журито през 2017 г. Той присъди "Златна палма" на "Квадратът" на шведския режисьор Рубен Йостлунд, който ще председателства журито тази година, напомня БТА.