Главната редакторка на RT Маргарита Симонян обяви, че синът на говорителя на Путин Дмитрий Песков се бие в Украйна като част от наемническата група "Вагнер", съобщи УНИАН.

"Знам че Саша, синът на Песков, лично отиде на служба, с пълната благословия, и дори с окуражението на Песков. Това отговаря на много въпроси", обяви Симонян в ефира на контролираната от Кремъл телевизия.

Има няколко проблема с тезата на пропагандистката - синът на Песков не се казва Саша, а Николай. И докато уж е служил във "Вагнер", неговият автомобил Tesla Model X е получавал неколкократно глоби за превишена скорост в Москва. 

Това става дни, след като самият ръководител на наемниците Евгений Пригожин обяви, че Николай Песков получил 3 седмици обучение и отишъл като артилерист в източен Луганск. 

Песков-младши потвърди, даже обяви, че вече е получил медал. 

В самата Русия се трупа много възмущение, че синовете на хората от обкръжението на Путин не са мобилизирани и се скатават от военна служба. 

Руски ТВ водещ още през септември се обади на младия Песков, представяйки се за чиновник от военния комисариат и питайки го дали би се записал като доброволец в Украйна.

"Не, не трябва да слагате такава отметка.Ако вие знаете, че аз съм господин Песков, сте длъжен да разбирате, че не е съвсем правилно да се явя там. Ще решавам това на друго ниво...  Въобще, трябва да разбера какво се случва и какви права имам", каза тогава в ефир Николай Песков. "Готов съм да тръгна, но не по ваша молба. Виж, ако Владимир Владимирович (б.р. Путин) ми каже, че трябва да отида, ще отида."

За момента няма никакви доказателства, че Николай Песков е бил на фронта.