“Базел“, елиминирал ЦСКА-София в плейофите за Лигата на конференциите (ЛК), е полуфиналист в турнира.

Швейцарците победиха като гости с 2:1 френския „Ница“ в продълженията и се класираха след 2:2 в първия мач. Макар домакините да поведоха в самото начало, „Базел“ изравни в края на редовното време, а в осмата минута на продълженията отбеляза победния гол.

На полуфинала тимът ще срещне италианския „Фиорентина“, който бе на ръба на сензационно отпадане.

Макар да бе спечелил с 4:1 преди седмица като гост на полския „Лех“, на свой терен тимът на Флоренция очевидно бе решил да не си дава зор. И в 69-ата минута губеше с 0:3, което пращаше реванша в продължения. Все пак с голове в 79-ата и в 90-ата минута „Фиорентина“ стигна до почетна загуба с 2:3 и се класира.

„Андерлехт“, който преди два месеца елиминира „Лудогорец“ след дузпи, пак стигна до 11-метрови удари. Но отози път тстъпи на нидерландския АЗ (Алкмаар). След 2:0 като домакин в първия мач белгийският тим загуби със същия резултат. При продълженията не се стигна до промяна. А при дузпите АЗ спечели категорично с 4:1.

На полуфинала нидерландците ще срещнат английския „Уест Хям“, който без проблеми се справи с белгийския „Гент“ – 4:1 в Лондон след 1:1 преди седмица.

Финалът на ЛК е на 7 юни в Прага.

„Севиля“ срещу "Ювентус“ е безспорно най-интересният полуфинал в Лига Европа.

Закъсалият в испанското първенство „Севиля“ размаза у дома с 3:0 английския „Манчестър Юнайтед“ с два гола на мароканеца Юсеф Ен-Насири и един на французина Лоик Баде. Първият мач на „Олд Трафорд“ завърши 2:2. „Севиля“ е рекордьор с 6 трофея във втория по сила европейски клубен турнир.

В Лисабон местният „Спортинг“ и „Ювентус“ си размениха по един гол до 20-ата минута. Резултатът остана до края 1:1. След 1:0 преди седмица в Торино италианският гранд продължава напред.

Другият италиански отбор в турнира -  „Рома“, победи на свой терен нидерландския „Фейенорд“ след продължения. След ранен гол за възпитаниците на Жозе Моуриньо гостите успяха да изравнят, но аржентинецът Пауло Дибала направи 2:1 в минута преди края на редовното време. А в продълженията „Рома“ вкара още два гола  - 4:1. Първият мач бе завършил 1:0 за „Фейенорд“. Двата тима играха на финала за Лигата на конференциите преди година, като спечелиха италианците.

Съперник на „Рома“ на полуфиналите е германският „Байер“ (Леверкузен), който победи с 4:1 като гост белгийския „Юнион Сен-Жилоаз“. Брюкселският тим не оправда надеждите, след като преди седмица завърши 1:1 в Германия.

Финалът на ЛЕ е в Будапеща на 31 май.