Най-малко 78 души загинаха късно в сряда, стъпкани от обхваната от паника тълпа, на благотворително религиозно събитие в свещения за мюсюлманите месец Рамазан в йеменската столица Санаа, предадоха световните медии. Според последни данни, цитирани от АФП, жертвите са 85, а ранените са над 70. 

Хората са били обзети от ужас и са се втурнали да бягат, тъпчейки падналите, след стрелба, която засегнала електрически проводници и предизвикала експлозия.

Това е един от най-смъртоносните инциденти в страната през последните години и не е свързан с продължителната гражданска война там, отбелязва АП.

Въоръжени хуси, бунтовници, подкрепяни от Иран, са стреляли във въздуха, опитвайки се да усмирят тълпата, включваща жени и деца.

Видео в социалните мрежи показва десетки тела на хора по земята, някои - безжизнени, други - викащи за помощ . Друго видео на последствията, публикувано от хусите, показва кървави петна и дрехи разпръснати по земята.

Инцидентът е станал в училище Стария град, в центъра на Санаа, където се били събрали стотици хора за благотворително събитие, организирано от търговци според контролираното от хусите вътрешно министерство, предаде АП.

Хората са били там, за да получи всеки от тях равностойността на 10 американски долара от благотворителна каса, финансирана от местни бизнесмени, са казали пред агенцията свидетели. 

Вътрешното министерство обясни паниката с лошата според него организация на събитието и каза, че е арестувало двама от инициаторите. Властите обещаха да платят по 2 000 долара компенсация на семейството на всеки загинал и по 400 долара на близките на всеки ранен.

Йеменската столица е под контрола на хусите, откакто те я завзеха през 2014 година и отстраниха международно признатото правителство. Това стана причина водена от Саудитска Арабия коалиция да се намеси през 2015 година, за да се опита да върне това правителство на власт. Конфликтът през последните години се превърна в прокси война между Саудитска Арабия и Иран, взела над 150 000 военни и цивилни жертви и причинила една от най-тежките в света хуманитарни кризи.

Повече от 21 милиона души или две трети от населението на Йемен се нуждае от хуманитарна помощ и закрила според ООН.