Стадион „Христо Ботев“ в Пловдив получи Акт 16 и вече е въведен в експлоатация, обяви собственикът на фирмата, отговаряща за строителството на съоръжението -  Илиян Филипов. Днес оглед на „Колежа“ направи Държавната приемателна комисия, дала зелена светлина арената да започне да приема мачове.

„Стадионът вече е въведен в експлоатация. Днес мина и комисията за използване на системата ВАР. Това, което обещахме, го изпълнихме. Всички пловдивчани могат да бъдат спокойни и да доведат семействата си. Десет години години чакахме и най-после се случи“, коментира Филипов и допълни, че още от утре (четвъртък) ще започне продажбата на билети за двубоя между "Ботев" (Пловдив) и "Левски" от 28-ия кръг на Първа лига, насрочен за 29 април (събота) от 20:00 часа.

„Продажбата ще започне на билетните каси. Имаме много заявки за билети, които ще бъдат пуснати директно на базата в „Коматево“, за да няма струпване на касите, като пропуски ще се продават и онлайн. Има някои довършителни процедури, които вече са от строителството на втория етап, но аз съм поел ангажимент към клуба да ги изпълня. До 29 април всичко ще бъде приключено, така че да се проведе мачът както трябва“, каза още Илиян Филипов.

Строителят на „Колежа“ обяви, че все още чака подписване на анекс към договора му с Община Пловдив, за да поръча метала за цялата покривна конструкция и фасадата на стадиона. 

Община Пловдив и "Ботев" организират съвместна пресконференция в четвъртък (20 април) от 13:00 часа в новата зала за пресконференции на спортното съоръжение, която се намира под Трибуна Изток.

На брифинга ще присъстват кметът Здравко Димитров, Илиян Филипов, прокуристът на "Ботев" Асен Караславов, както и представители на органите на реда и охранителната фирма.

Петър Петров, отговорник за прилагането на системата за видеопомощ на съдиите (ВАР) в България, остана доволен от видяното на стадион "Христо Ботев". Днес той посети "Колежа", за да определи местата на камерите и да провери дали всичко технически е наред, за да може да се използва системата ВАР.

"Установихме, че всичко технически е изправно. Определихме местата, където ще бъдат камерите, което е много важно. Щастлив съм, че има такъв хубав стадион. Надявам се откриването да стане празник за футболната общественост в България.

Има малки забележки по отношение на камерите на линията на засадата, но да се надяваме, че до мача с "Левски" те ще бъдат отстранени. Като цяло обаче съоръжението е перфектно. Важно е да се уточни, че ние нямаме общо с лицензирането на стадиона", заяви Петър Петров.

Той допълни, че в четвъртък ще пристигнат представители от Спортно-техническата комисия и Лицензионната комисия към Българския футболен съюз, които ще вземат крайното решение за получаването на лиценз за провеждане на мачове от Първа лига. 

"Минималните изисквания за системата ВАР са да има 6 камери, но нашето желание е да има поне 7. Дано и да надграждаме, за да може след време да въведем и технологията на голлинията, както и трасета до всички стадиони, за да може да направим един ВАР-център в "Бояна".

Това ще бъде сериозна инвестиция за футбола и спорта в България, за да се избегне всякакъв субективен фактор, да се намалят опитите за манипулации и да възтържествува справедливостта", каза още Петър Петров. 

Първият полеви тест на системата ВАР на стадион "Христо Ботев" ще е 2 часа преди началото на двубоя между "Ботев" и "Левски", насрочен за 29 април от 20:00 часа.