Георги Харизанов се разделя с българския клон на "Евронюз". 

Досега той беше прокурист на телевизия "Европа", на чието място "Евронюз" стъпи в България.

Харизанов е отписан като прокурист на дружеството на 4 април, с решение на съвета на директорите от края на март 2023. Още през декември 2022 г. той е сменен като представител на ръководството, като мястото му е заето от Иван Добринов Иванов - син на собственика на "ТВ Европа" Добрин Иванов.

"Георги Харизанов поема по свой, различен професионален път и вече няма да бъде част от екипа на "Евронюз България". Благодарим му за съвместната работа и му пожелаваме успех в новите предизвикателства",  се казва в съобщение от телевизията.

Самият Харзанов в публикация във фейсбук обясни, че "с времето се натрупаха идеи и предложения, несъвместими с доскоро заеманата от мен позиция."

"Заводската слепота е понятие, описващо намаляващата ефективност след шестата година на една и съща позиция. Е, минаха шест години и половина и е време за промяна.

След Георги Коритаров, светла му памет, е трудно да се научи нещо ново за журналистиката, силата на човешкия интелект и жаждата за знание.

След Добрин Иванов е трудно да се научи нещо ново за социалната отговорност, родолюбието и инвестирането в мисии.

След Евронюз е трудно да се научи нещо ново за медиите, обективността, независимостта и уважението към всички гледни точки.

А аз обичам да уча. Непрестанно. И има още много какво да уча в още много сфери.

С времето се натрупаха идеи и предложения, несъвместими с доскоро заеманата от мен позиция", написа той.

В съобщението на телевизията няма информация кой е Иван Иванов, но е уточнено, че ще развива операционния план на компанията, "включващ нови проекти, които да затвърдят позицията на бранда на пазара в България".

"Нюзрумът на "Евронюз България" е под управлението на главния редактор на медията Марина Стоименова. Нейна отговорност е редакционната политика и спазването на редакционните ценности на най-голямата европейска новинарска мрежа. Марина Стоименова е служител на централата на Euronews във Франция и нейн представител в България.

Марина отговаря директно пред Питър Барабас - chief content editor и Франсоа Шиняк - affiliate editorial manager в Euronews". Тези механизми, въведени още през 2021 в Euronews България, защитават мисията и редакционните ценности на Euronews, предоставяйки обективна, безпристрастна, точна, балансирана, справедлива, независима и фактологична журналистика на своята световна аудитория", пише още там.

Харизанов не дава подробности с какво смята да се занимава след напускането на телевизията, но припомня известната реплика от "Дон Кихот" - "Свободата, Санчо...".

"Евронюз България е сбъдната мечта и, ръководена от страхотните Марина и Надя (главният редактор Марина Стоименова и Надя Ганчева - главен продуцент - бел. ред.), тази мечта тепърва ще блести и ще бъде пример за обществото и гордост за екипа и инвеститора.

Винаги ще помагам с каквото мога на страхотния екип. Има как.

Колеги, вие сте невероятни. До един", добавя той в поста си.

Телевизия "Европа" започва излъчване през април 2001­ г., като до 2016 г. неин собственик е Емил Стоянов, брат на президента (1997-2002) Петър Стоянов. През 2017 година едноличен собственик на капитала стана Добрин Иванов. Той стана популярен около опита на държавата да национализира „Дунарит“. Неговата фирма „Дипи“ придоби от свързаната с Делян Пеевски Viafot Limited вземане от оръжейния завод, което няколко седмици по-късно продаде на синдиците на КТБ, припомня "Дневник".

Малко след това Иванов покани смятания за близък до ГЕРБ и Бойко Борисов Георги Харизанов за изпълнителен директор. Преди това по време на първия кабинет "Борисов" Харизанов беше шеф на "Напоителни системи". След това оглавяваше Института за дясна политика, беше водещ на предаването "Имате думата", което се излъчваше по "Канал"3. 

В края на април 2021 година стана известно, че телевизия Европа" и "Евронюз" са подписали партньорско споразумение, заради което телевизията ще се преименува на "Евронюз България". По думите на Добрин Иванов договорът за партньорство е за период от 10 години.