Основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин лично е наредил на своите бойци да екзекутират най-малко 20 украински военнопленници.

Това разказа основателят на проекта Gulagu.net Владимир Осечкин говори за това на 14 април в ефира на "Фейгин. Live".

"В понеделник ще представим много важно доказателство от един от вече бившите командири на частта на ЧВК „Вагнер“, който директно казва, че подобни брутални методи на репресии не просто са били разрешени, а са били извършвани по пряката заповед на Евгений Пригожин и (първия командир на ЧВК "Вагнер") Дмитрий Уткин", казва Осечкин, цитиран от Gordonua.com

Той уточни, че Пригожин е наредил екзекуцията на най-малко 20 украински войници.

"Нещо повече - на бойците е било нареждано да записват цялото това действие на мобилен телефон, да го изпращат във вътрешен техен чат, за да могат частично да го използват в своите Z-публикации за сплашване на бойците от Въоръжените сили на Украйна.

От друга страна, имало е и друга тактическа задача, много цинична: да се направи всичко възможно Украйна да откаже да изпълни изискванията на Женевската конвенция, така че украинците да се ожесточат и да паднат до нивото на Пригожин, Уткин и техните наемници. Целта - да всеят поне малко страх в душите на бойците на ЧВК Вагнер", добавя основателят на Gulagu.net.

Осечкин допълни, че подобно сплашване се дължи и на факта, че през последните седем до девет месеца голям брой наемници от ЧВК "Вагнер" са преминали на страната на ВСУ, възползвали са се от програмата "Спаси живот" или от други възможности да се предадат.