Германия вече е страна, която не произвежда атомен ток. Снощи в 23,57 минути от електропреносната мрежа бе изключен и последният ядрен реактор и с това Берлин изпълни дългогодишният си план за излизане от атомната енергетика.

Със спирането на таомните централи в Германия обаче екологичните проблеми, предизвиквани от ядрената енергия, не спират. Все още не е приключило търсенето на окончателно хранилище за високорадиоактивни отпадъци.  Такова няма, макар инженери да се опитват да открият подходящо място още от 70-те години на миналия век. Намерено е поне окончателно хранилище за ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци: Според Федералната служба за безопасност на погребването на ядрени отпадъци (BASE) бившата мина за желязна руда в Залцгитер, Шахт Конрад, е първото хранилище, одобрено за тази цел съгласно ядреното законодателство. Планира се то да започне да функционира през 2027 г.

Проблемът с окончателното съхраняване на радиокатвини отпадъци не е решен никъде по света и пред него ще се изправят рано или късно всички държави с атомни централи.

Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в момента има 198 ядрени електроцентрали в света, които са спрени или се извеждат от експлоатация. Но пълното извеждането от експлоатация е приключило само за 20 от тях. За останалите няма достатъчно ресурси и структури, които да го направят.

За Германия отказът от ядрената енергетика ще бъде скъп - общите разходи за извеждане от експлоатация и демонтиране на реакторите, както и за транспортиране и съхранение на отпадъците, възлизат на 48,8 милиарда евро.