След шест десетилетия ерата на ядрената енергия в Германия приключва днес. Последните три реактора ще бъдат изключени от енергийната мрежа на страната. Въпреки това дебатът за ядрената енергетика в Германия продължава.

62 години след пускането в експлоатация на първата търговска ядрена електроцентрала в Германия, днес трите последни останали реактора в Германия ще бъдат изключени от мрежата. Всъщност ядрените електроцентрали трябваше да бъдат изключени от мрежата още в края на миналата година. Това решение взе още Ангела Меркел като канцлер, след катастрофата с реакторите във Фукушима. Заради войната на Русия срещу Украйна и енергийната криза, до която доведе тя, управляващите удължиха живота на реакторите с една година. Днес обаче денят, в който Германия завинаги спира да произвежда ядрен ток, настъпи.

Изключването на последната централа се очаква малко преди полунощ - кой от реакторите на „Изар 2“ в Бавария, „Емсланд“ в Долна Саксония и „Некарвестхайм 2“ в Баден-Вюртемберг ще бъде последният, не е ясно. Мощността на реакторите ще бъде непрекъснато намалявана. След това генераторът ще бъде изключен от мрежата, а реакторът - напълно спрян. Противниците на ядрената енергия вече празнуват с големи шествия в няколко града.

Въпреки че поетапното спиране е неизбежно, политическият дебат за продължаването на експлоатацията на реакторите все още не е приключил. Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер се обяви против излизането от ядрената енергетика и посочи, че рано или късно, Германия ще се върне към производството на атомен ток.

Според Рикарда Ланг, председател на Зелената партия, постепенното спиране на ядрената енергетика означава и навлизане в ерата на възобновяемите енергии. Тя заяви, че трябва да се ускори темпото на развитие на слънчевата и вятърната енергия, както и на водорода. Фактът, че в момента се потребяват повече въглища, не се дължи на постепенното спиране на ядрената енергетика, а на последиците от руската агресивна война срещу Украйна, каза още тя.