В събота Германия спира последните си три атомни централи и спира използването на ядрен ток. Според федералния министър на икономиката Роберт Хабек предстоящото спиране на ядрената енергетика в Германия е необратимо. Последните три атомни електроцентрали, които трябва да бъдат спрени следващата събота, "рано или късно ще бъдат демонтирани", заяви той.

"Изграждането на нови атомни електроцентрали винаги се е оказвало икономическо фиаско" - независимо дали във Франция, Великобритания или Финландия, добави Хабек.

"Немските енергийни фирми също нямат интерес към изграждането на нови атомни електроцентрали.Нашата енергийна система ще бъде изградена по различен начин: До 2030 г. ще разполагаме с 80 % възобновяеми енергийни източници", допълни.

Либералите от Свободната демократическа партия обаче не споделят мнението на Хабек, който е от Зелената партия. Според тях спирането на АЕЦ е стратегическа грешка в ситуация на енергийна политика, която остава напрегната.

Хабек изрази увереност, че ще може да гарантира сигурността на енергийните доставки след спирането на ядрената енергетика.

"Сигурността на енергийните доставки в Германия беше гарантирана през тази трудна зима и ще продължи да бъде гарантирана", заяви той.

Благодарение на високите нива в газовите хранилища, новите терминали за втечнен природен газ по северните германски брегове и повече възобновяеми енергийни източници ситуацията е под контрол, допълни.

В същото време той призова гражданите да продължат да пестят енергия.

"През следващата зима ще имаме по-добра ситуация с доставките на газ. Въпреки това енергията е скъпа, а голямото потребление вреди на климата", каза политикът от Зелените. "Затова остава разумно да използваме енергията внимателно."

Хабек благодари на гражданите за тяхната ангажираност към темата за опазване на климата: "От много хора знам, че те наистина са практикували отказване. Тези усилия помогнаха за пълното напълване на газовите хранилища по време на критичната фаза. Успяхме да предотвратим тежка икономическа криза", каза той.

Той допълни, че също така е доказано, че някои прости стъпки все пак са били ефективни.

"Пестенето на енергия не трябва да означава загуба на качество на живот", каза Хабек.