Десетки недоволни граждани в Сливен излязоха срещу президента Росен Плевнелиев в Сливен с плакати "Плевнелиев, ти си срам за нацията" и "Г-н президент, срам ни е, че ни представлявате пред света". Това е първото официално посещение на държавния глава в града, където той днес откри "Синя стая" в помощ на децата, жертви на насилие.

Президентът беше посрещнат тържествено на централния площад в града, но освен гостоприемните общинари и строените за повода военни части, го очакваше и малък протест. 

Целта на посещението му бе да открие поредната "Синя стая", в която по щадящ начин ще могат да бъдат изслушвани деца, жертви или свидетели на насилие, или деца в конфликт със закона. Тази практика гарантира правото на детето да бъде изслушано във всички съдебни и административни процедури, които го засягат, като в същото време се избегне допълнителното му травмиране.

През „Сините стаи” само през миналата година по наказателни и граждански дела са били изслушани 120 деца.

"Това е един много достоен проект, който ние изпълняваме по най- високите европейски изисквания. Този проект поставя на дневен ред въпроса как се отнасяме към децата, когато те са жертва на недобронамерени действия. Подобни стаи са плод на най- доброто, което можем да видим от Европа и от света за достойно отношение към деца във беда ”, заяви при откриването Росен Плевнелиев.