След като вчера ГЕРБ се срещна с "Продължаваме промяната - Демократична България", днес лидерът на партията Бойко Борисов проведе срещи с БСП и ДПС. Председателят на движението Мустафа Карадайъ обобщи, че в този парламент, за тазлика от предишния, има воля за разговори.

Групата на „БСП за България“ няма да подкрепи Росен Желязков от ГЕРБ-СДС за председател на Народното събрание, каза пред журналисти пък председателят на БСП Корнелия Нинова след среща с лидера на ГЕРБ в парламента.

"Г-н Борисов ме покани на среща, обсъждахме няколко въпроса - първият е за подкрепа на Росен Желязков за председател на парламента. Оставих този въпрос да се реши между първите две политически сили, тъй като те в момента водят разговори.

От нас за Росен Желязков няма да получи подкрепа и съм му го казала", обясни Нинова.

Тя съобщи, че с Борисов са разговаряли и по законодателната програма и инициативи. И посочи, че вече между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" вървят такива разговори и Борисов би искал с всички лидери да проведе този разговор.

"Заявих какви са нашите приоритети, те са тези, които чухте и вчера от трибуната – бюджет, социална политика, законите по Плана за възстановяване и устойчивост и съдебната реформа...

Оставаме на коренно различни позиции по един въпрос – оръжията за Украйна", каза Нинова.    

В момента се формира работна група само между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, каза лидерът на БСП на въпрос дали ще участват в работните групи по законодателни приоритети. "Ако ни поканят ще отидем, не сме го уточнявали това с Бойко Борисов", допълни тя.

Относно предложението за ротация на председателя на два месеца между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“, лидерът на БСП посочи, че на този етап това изглежда противоконституционно и е неприемливо за левицата.

В старта на това Народно събрание има нещо, което е по-различно от другите – волята за  разговори, заяви пред медиите председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Надяваме се тези разговори да прераснат в конструктивен диалог", добави той.

На чаша кафе с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в стаята на Движението в парламента, представители на двете политически сили са обсъдили различни политически конфигурации в това Народно събрание и вариантите за сформиране на мнозинство, което да излъчи редовен кабинет, за да се намери изход от политическата криза.

"Разговори има, това е положителното и то трябва да се отчете, ние винаги сме били диалогични. Това, което на нас ни споделиха, а и ние всички виждаме – първите две политически сили в този парламент могат да сформират мнозинство", допълни още председателят на ДПС.

Той постави акцент върху съдебната реформа, която е една от политиките за разговори.

"Тъй като те споделиха, че първите две групи в НС, които имат достатъчно представители да имат мнозинство, водят разговори в тази посока, казахме, че за съдебната реформа е нужно конституционно мнозинство, което да приеме конституционни промени", добави Мустафа Карадайъ.

На срещата ДПС са изразили мнение, че евроатлантическите формации, на база ценности и принципи, могат  да сформират конституционно мнозинство. Карадайъ припомни, че партията има законопроект за промени в основния закон и той е раздаден на всички парламентарни групи.

"Така че има основа, върху която могат да се водят разговори по тази тема", подчерта председателят на Движението.

Той уточни, че ДПС също предвижда срещи с всички парламентарни формации.

По думите на председателя на Движението ротационният вариант за председател на парламента не е сериозен. Идеята беше лансирана вчера от съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Нищо не може да се задейства, докато няма председател на Народното събрание (НС), заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН) пред журналисти, след края на срещата с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента.

Разговори за правителство на ГЕРБ-СДС с "Продължаваме промяната - Демократична България“, каквито те си водят в момента, може да има и след като бъде избран председател на НС, за да може да се приемат закони, смятат от ИТН.

Срещата беше кратка, обсъдихме ситуацията, в която е парламентът – той е практически неработещ, обобщи разговора с Борисов Йорданов. От ИТН са убедени, че  трябва да има председател, защото каквито и приоритети да слагат пред страната останалите политически партии, това е "говорене в празно пространство".