Словакия обяви, че част от МиГ-овете, които дари на Украйна, дават едни и същи грешки и практически са неизползваеми за страната, тъй като тя нямала капацитета да ги ремонтира. Украйна обаче разполага и с части, и с техници, които да отстранят проблемите.

Словакия и Полша са първите и засега единствени държави, които доставят - а в някои случаи вече са доставили - изтребители на Украйна за защита от руското нахлуване. Словашките военновъздушни сили предадоха всичките си изтребители МиГ-29 съветско производство. От изявленията на словашкия министър на отбраната Ярослав Над става ясно защо за страната му не е било трудно да се справи без тях.

„Бяха годни за полети, но това не означава, че са били готови за бойни действия“, казва Над пред вестник „Денник“.

Средно на всеки 42 минути самолетите са давали съобщение за грешка. Още преди споразумението с Украйна беше установено, че самолетите са "неизползваеми" за словашките въоръжени сили.

Над и заместник-началникът на словашкия генерален щаб Любомир Свобода отправиха обвинения към руските механици, които до миналата година са участвали в поддръжката на самолетите в Словакия.

"Появилите се дефекти се отнасяха само до частите, до които имаха достъп само руски техници. Имаше дори подозрения, че става въпрос за саботаж", заяви Над за разследването, чийто резултат обаче е бил "неубедителен". Свобода също така индиректно формулира подозренията за саботаж пред "Денник“: „Ако бях привърженик на конспирацията, щях да видя дори умисъл в това“.

Запитан дали украинците могат да се справят със самолетите, Над отговаря, че те разполагат с пилоти, резервни части и компания, която ремонтира самолети от този тип още от съветско време. Членовете на украинската делегация, които дойдоха за самолетите, вече бяха донесли резервни части за инспекцията в Словакия.

„Те могат да им помогнат да предотвратят руските ракетни атаки и да спасят човешки животи", каза министърът.

Въпреки това представители на словашката опозиция обвиняват правителството, че с предаването на самолетите отслабва отбранителната способност на страната.