България искала през февруари да даде своите изтребители МиГ-29 на Украйна, но според САЩ това било "предизвикателство", понеже страната ни щяла да остане без самолети за охрана на небето си, съобщава Си Ен Ен (CNN) в подробна кореспонденция за изтеклите от Пентагона секретни документи.

Съобщението противоречи на официалната позиция на българските власти по това време, които отказват да предоставят такива въоръжения на Украйна. Клуб Z се обърна с писмени молби за коментар към президентството и към посолството на САЩ в София, отговори на които не бяха получени веднага.

На 23 февруари, България е изразила готовност да дари своя флот от изтребители МиГ-29 на Украйна, се казва в изтекъл от Пентагона разузнавателен доклад, цитиран от Си Ен Ен.  

Според американските служби това би било „предизвикателство“, пишело в доклада, както е цитиран от телевизията, тъй като би оставило България без изтребители за охрана на въздушното ѝ  пространство. За производството на поръчаните и платени от София американски изтребители F-16 трябва поне още година, е отбелязано в документа.

САЩ шпионират свои ключови съюзници като Израел, Южна Корея и Украйна, съобщава Си Ен Ен. Течът на говорещи за това разузнавателни доклади е риск за Вашингтон не само заради евентуалните усложнения със съюзниците, а защото може да компрометира източници на американските служби, включително в руското министерство на отбраната и в руската наемническа групировка "Вагнер", отбелязва телевизията.

Изтеклите сведения показват и слабости на украинските въоръжени сили в навечерието на очакваното им контранастъпление. Цитирайки източник, близък до украинския президент Володимир Зеленски, Си Ен Ен пише, че Киев вече е променил военните си планове.

Сабрина Сингх, говорителка на Пентагона, каза пред журналисти, че американското отбранително ведомство в момента оценява щетите от разкриването на документите, които тя определи като "чувствителни и с висока степен на секретност". Тя каза и че през уикенда представители на САЩ са разговаряли със съюзници за теча и са информирали комисиите в Конгреса.

Обединените щабове, т.е. висшият униформен състав на Пентагона, който съветва президента, в момента проследява кой е имал достъп до въпросните документи. Маркировките по тях показват, че повечето са били от брифинги, разпространени от "Джей 2" (J2), разузнавателното звено на Обединените щабове. Министерството на правосъдието, което в САЩ играе и ролята на главна прокуратура, е започнало разследване за източника (източниците) на теча. Социалната медийна платформа "Дискорд" (Discord), където се появиха първо тези документи, съобщи, че сътрудничи на разследването.

Тревога обаче е обзела и съюзниците на САЩ, които се страхуват, че може и техни източници и методи за събиране на разузнавателни сведения да се окажат компрометирани.

„Очакваме САЩ да споделят с нас оценка на щетите през следващите дни, но не можем да чакаме тяхната оценка. Точно сега ние правим нашите собствени“, казва пред Си Ен Ен служител от страна, която е част от споразумението за споделяне на разузнавателна информация „Пет очи“, включващо САЩ, Австралия, Канада, Нова Зеландия и Обединеното кралство.

„Ние разглеждаме тези документи, за да разберем дали някои от разузнавателните данни са събирани от нас“, казва още служителят.

Втори официален представител на "Пет очи" изразява загриженост за изтеклата информация за войната в Украйна. Той посочва, че е тревожно да се види един от документите от февруари, озаглавен „Русия-Украйна: Битката за региона на Донбас вероятно се насочва към безизходица през 2023 г.“

В Киев не са изненадани, че САЩ са шпионирали Зеленски, но украинското ръководство е недоволно, че това е станало публично достояние, пише Си Ен Ен, позовавайки се на украински източник.

Един от изтеклите документи, който е от прихванати комуникационни сигнали, показва, че още през февруари Зеленски е предложил страната му да поразява военни цели в граничната с Украйна Ростовска област в Русия с помощта на дронове, защото не разполага с толкова далекобойна артилерия. Това обяснява според Си Ен Ен тогавашната резервираност на САЩ към евентуално снабдяване на Украйна с по-далекобойни системи.

Друго документ пък посочва, че Китай би са възползвал от украински удари в дълбочина в Русия, за да на обрисува НАТО като агресор и да обоснове военна помощ за Русия.

Трети документ разказва, че Южна Корея е решила да продава муниции на Полша, защото не е искала да ги предаде през САЩ на Украйна, опасявайки се, че това е в противоречие с нейна политика да не снабдява с оръжие воюващи страни.

Гневен отговор от Ерусалим, лично от премиера Бенямин Нетаняху, предизвика четвърти разузнавателен доклад, в който се твърди, че израелската шпионска агенция Мосад е насърчавала протестите с искания за оставка на министър-председателя. Нетаняху го нарече "лъжлив и без никакви основания".

Мащабното изтичане на информация също разкрива, че проникването на САЩ в министерството на отбраната на Русия и наемническата организация "Вагнер" е по-дълбоко, отколкото се е предполагало досега.

Голяма част от информацията за Русия е събрана чрез прихванати комуникации, което поражда опасения, че руснаците сега може да променят метода си на комуникация, за да прикрият по-добре своите планове.

Човешки източници също могат да бъдат изложени на риск. Картите на движенията и способностите на руските войски, включени в набора от документи, са получени отчасти от поверителни човешки източници, което предизвиква опасения сред американски служители, че те сега могат да бъдат в опасност.

Документите показват, че САЩ са успели да прихванат руски планове за насочване - кои точно топлоелектрически централи, електрически подстанции и железопътни и автомобилни мостове руските сили са планирали да атакуват в Украйна и кога.

САЩ също са успели да прихванат руската стратегия за борба с танковете на НАТО, които трябваше да навлязат в Украйна в началото на април. Планът „призовава да се създадат три огневи зони въз основа на обхват – дълъг, среден и къс – като всяка зона е покрита със специфични видове оръжия и единици“, се казва в доклада на американското разузнаване.

Подчертавайки загрижеността на САЩ относно групата "Вагнер", която има хиляди наемници, действащи в Украйна, документите обсъждат подновеното набиране на руски затворници от "Вагнер" да се бият в Украйна – подчертавайки „продължаващото влияние на нейния лидер върху Путин“, се казва в един доклад – и плановете на групата да засили присъствието си в Африка и в Хаити.

Документите също хвърлят светлина върху числата на жертвите и от двете страни, които са изключително трудни за прецизна оценка и които САЩ не са склонни да споделят публично в подробности.

Според един от документите руските сили са претърпели 189 500 до 223 000 жертви към февруари, включително около 43 000 войници, убити в битка. Украйна, междувременно, е претърпяла 124 500 до 131 000 жертви, като до 17 500 са убити в битка, се казва в доклада.