Наемниците от руската паравоенна групировка "Вагнер" са напреднали още в центъра на Бахмут, показват снимки от геолокация, цитирани в последната сводка на вашингтонския Институт за изследване на войната.

Руските "военкори" (военни блогъри) отбелязват, че "вагнеровците" са превзели още няколко обекта в града - хотел, стадион и църква. 

Ситуацията в Бахмут е изключително тежка поради постоянните обстрели и щурмове на руснаците, но украинските бойци се държат, предаде украинската агенция УНИАН, цитирайки офицер от от 109-та бригада за териториална отбрана на Украйна.

"Ситуацията в Донецка област е относително овладяна. Ситуацията в Бахмут е супер сложна, но момчетата се държат максимално", е казал той в телевизионно включване и е добавил, че не може да даде подробности за събитията.

По думите му обстрелът на руснаците не спира и те използват авиация всеки ден. Освен това, според военните, руските войски не страдат от "недостиг на снаряди", както съобщават някои експерти.

Докато през март руските сили губеха много сили и средства за минимален напредък, днес те изглежда са подновили атаките си нова сила. Британското разузнаване смята, че вероятно кадровите военни и наемниците са успели да съгласуват действията си.

В същото време украински медии съобщиха, че във Феодосия на окупирания от Русия Крим е прозвучал силен взрив. Окупационните власти са съобщили, че са свалили изстреляна от Украйна ракета.

От началото на деня на 8 април руските войски са нанесли два ракетни и 34 въздушни удара по Украйна, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна във Фейсбук.

Освен това руските сили са извършили повече от 36 атаки с реактивни системи за залпов огън.