Китай започва днес тридневни военни учения около Тайван, съобщи командването на Източния театър на Народноосвободителната армия, ден след като тайванската президентка Цай Ингвен се върна от пътуване до САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Китай ще извърши "патрули за бойна готовност", а също учения в Тайванския проток и на север, юг и изток от Тайван "както е планирано", добави в кратко изявление командването, без да посочва подробности.

Китайските военни заявиха, че тридневните учения са "сериозно предупреждение" към тайванските сепаратисти, влезли "в сговор с външни сили".

В сряда Цай се срещна с председателя на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Кевин Маккарти, докато беше в Лос Анджелис. Това разгневи Пекин, който смята Тайван за своя територия.

Тази сутрин тайванското министерство на отбраната на острова заяви, че през последното денонощие е засякло четири китайски самолета в зоната на въздушната отбрана на Тайван, което не е необичаен брой.

След съобщението за ученията тайванското министерство заяви, че ще реагира спокойно, рационално и сериозно, като нито ще ескалира конфликти, нито ще предизвиква спорове. Според ведомството Китай използва посещението на тайванската президентка Цай Ингвен в САЩ като претекст за ученията.

По-късно днес Цай трябваше да се срещне с гостуваща делегация от американски законодатели, водена от Майкъл Маккол, председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите.

Китай заплаши с неуточнени ответни мерки, ако срещата се състои.

През август Пекин организира военни маневри около Тайван, включващи изстрелване на ракети, след като тогавашната председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайпе.

Тайвански висши представители казаха, че са очаквали по-умерена реакция за срещата с Маккарти, тъй като тя се състоя в САЩ, но не изключиха възможността Китай да организира още учения.

По-късно днес тайванското министерство на отбраната съобщи, че 42 китайски бойни самолета и осем кораба са пресекли тази сутрин т.нар. средна линия на Тайванския проток, предаде Ройтерс.

"Следим ситуацията и реагираме с оглед на наличните ресурси, за да защитим Тайван", посочи министерството на страницата си в Туитър.

Тайван е изправен пред "авторитарен експанзионизъм" от страна на Китай, каза днес тайванската президентка Цай Ингвен в първия ден от военните учения на Пекин в Тайванския проток, предаде Франс прес.

„През последните години се сблъскахме с продължаващ авторитарен експанзионизъм“, отбеляза Цай, добавяйки, че Тайван „ще продължи да работи със САЩ и други страни ... за защита на ценностите на свободата и демокрацията“.

"Тайванските граждани обичат демокрацията и се стремят към мир", каза тайванската президентка и добави, че очаква допълнително засилване на сътрудничеството в областта на сигурността със САЩ.

"Пълно обкръжаване"

Военните учения, започнати днес от Китай в Тайванския проток, целят "пълно обкръжаване" на Тайван, съобщи китайската държавна телевизия Си Си Ти Ви, цитирана от Франс прес.

„Днешното учение се фокусира върху способността да се поеме контрол над морето, въздушното пространство и комуникациите ..., за да се създаде възпиране и пълно обкръжаване“ на Тайван, уточни телевизията.

Точното място на тези операции не е известно.

Най-тясната част на Тайванския проток между китайския бряг и острова е около 130 километра.

Според китайската държавна телевизия в ученията са задействани ескадрени миноносци, ракетни катери и бойни самолети.