Руският търговец на оръжия Виктор Бут, който неотдавна беше освободен от Вашингтон в рамките на размяна на затворници с Русия, предложи на Доналд Тръмп да получи убежище в Русия, смятайки че той рискува живота си в САЩ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Администрацията на президента Джо Байдън няма да се задоволи да Ви прекара през съдебната и наказателната система. Тя предпочита по-скоро да сложи край на живота Ви, отколкото да Ви остави да се пречкате на пътя й", се казва в писмо, изпратено от Бут на Тръмп.

"Вие ще бъдете добре дошъл в Русия, ще намерите тук мирно убежище и ще можете да оглавите борбата за американския народ", допълва търговецът на оръжия.

Задържан в Тайланд през 2008 г., Виктор Бут беше осъден в САЩ на 25 години затвор. Той беше предаден на Русия през декември в размяна за американската баскетболистка Бритни Грайнър, която беше осъдена за трафик на дрога в Москва.

През последните години двете страни извършиха няколко такива размени.

Русия държи все още най-малко трима американци в затворите си, сред които и американският журналист Еван Гершкович, задържан миналата седмица и обвинен в шпионаж - първи подобен случай от съветската епоха, породил остри възражения от страна на западните страни.

Днес руските следствени власти официално са повдигнали обвинения в шпионаж срещу Гершкович, предадоха световните агенции, като се позоваха на руски медии.

Федералната служба за сигурност на Русия заяви на 30 март, че е задържала Гершкович в Екатеринбург. Според нея той е събирал секретни информации за военно-промишления комплекс на страната.

"Уолстрийт джърнъл" отрича Гершкович да е правил това и настоява за незабавното му освобождаване. САЩ призовават Русия да освободи Гершкович и определят като абсурдни твърденията за шпионаж.

В миналото журналистът е работил и за Франс прес.