Обединението "Продължаваме промяната-Демократична България" се очаква да обяви днес, че няма да подкрепи мандата за съставяне на правителство, който първата политическа сила ГЕРБ трябва да получи след конституирането на 49-ото Народно събрание.

Това ще се случи по обяд и ще е на практика първият съвместен коментар на двете формации, които на 2 април избраха да се явят заедно на вота, след обявяването на окончателния резултат от Централната избирателна комисия вчера. Именно резултатите бяха мотив за дългото мълчание, нарушено обаче от "Продължаваме промяната" преди няколко дни.

Съпредседателите на формацията Асен Василев и Кирил Петков обявиха след заседание на ръководството:

"ПП няма да подкрепи кабинет с мандат или участие на политическа партия ГЕРБ. Националният съвет дава мандат на Изпълнителния съвет да излъчи представители, които да водят разговори по политики с всички парламентарно представени партии".

Това се случи на фона на казаното от съпредседателя на ДБ Христо Иванов във фейсбук пост след обявяването на екзитполовете в изборната нощ:

"Вотът на гражданите ни казва, за пореден път, че ще се наложи да се научим да водим този разговор". 

В сряда последва събиране на ръководството на ДСБ, част от ДБ, като от там предпочетоха да запазят мълчание. По информация на Клуб Z ДСБ също е взела решение да не се подкрепя мандата на ГЕРБ.

Снощи пък се събраха и от "Да, България", като лидерът й Христо Иванов вече даде заявка, че няма да се допускат сепаратистки действия - по повод тръгналите слухове, че ПП-ДБ ще се разцепи, като "Промяната" няма да подкрепи партията на Бойко Борисов, докато дясната коалиция ще. Очаква се днес и "Да, България", както и "Зелено движение" да потвърдят общата позиция за неучастие в кабинет на ГЕРБ.

Припомняме, че Борисов вече даде заявка за съставяне на правителство, като обаче обяви, че първо иска гаранция за такова като формациите в него излъчат свои представители в Министерския съвет, а чак после да се говори какви политики ще реализира то. 

Все още обаче не е ясно дали ПП-ДБ ще останат в бъдещия парламент и под формата на единна парламентарна група или ще се разделят на две.