Над 30 ракети бяха изстреляни днес от Ливан към Израел, което става на фона на ескалиращото напрежение след нахлуването на израелската полиция в джамията "Ал Акса" в Йерусалим по-рано тази седмица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Очаква се израелският премиер Бенямин Нетаняху да свика заседание на кабинета по сигурността, за да вземе решение как да се отговори на днешния обстрел - най-голямата ракетна атака срещу Израел от Ливан от 2006 г., когато Израел води война с въоръжената ливанска групировка "Хизбула", посочва Ройтерс. 

"Никой не бива да ни подлага на проверка, ще предприемем всички необходими мерки, за да защитим страната и народа си", заяви в Туитър външният министър Ели Коен.

Израелските военни съобщиха, че 34 ракети са били изстреляни от Ливан, като 25 от тях са били прехванати от израелската противоракетна система "Железен купол". Израелската служба за спешна помощ съобщи, че един човек е бил леко ранен от шрапнели.

Засега никой не е поел отговорност за ракетната атака, три източника от неизраелски служби за сигурност заявиха, че нападението има връзка с палестински фракции в Ливан, а не с “Хизбула“, посочва Ройтерс. В същото време се подчертава, че дори и да не е извършител, движението "Хизбула" вероятно е дало разрешение за атаката.

Говорител на израелската армия обвини ислямистката групировка "Хамас" за ракетните нападения от Ливан, съобщи Ройтерс.

Говорителят също така заяви, че Израел държи ливанското правителство отговорно за ракетите, изстреляни от неговата територия. 

В Туитър Авичай Адрае написа, че този, "който изстреля ракетите от Ливан, е "Хамас" в Ливан".

Ройтерс посочва, че Исмаил Хания, ръководител на ислямистката групировка "Хамас", която контролира ивицата Газа, е бил на посещение в Ливан, но няма коментар от страна на групировката, нито от ливанските военни или "Хизбула" след обстрела.