Отблъснахме поредица руски нападения в Бахмут.

Това обяви украинският президент Володимир Зеленски по време на посещението си във Варшава. Той увери, че войските му ще се бият за Бахмут, въпреки изключително тежкото положение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Украинските войски са отблъснали поредица руски нападения в промишлената зона на Бахмут, използвайки артилерия и гранатомети, съобщи военното ръководство в Киев. От украинската армия допълват, че въпреки численото превъзходство, руските части не са успели да направят пробив.

Русия се опитва да превземе Бахмут в Донецка област от края на лятото. Руските части вече контролират по-голямата част от града и части от центъра му, но украинските войници продължават да оказват съпротива в западната част на Бахмут.

От полската столица Варшава, където беше на посещение, президентът Володимир Зеленски увери, че войските му ще се бият за Бахмут, въпреки изключително тежкото, по думите му, положение там. Зеленски заяви, че Полша ще помогне за сформирането на коалиция от западни сили, които да предоставят бойни самолети на Украйна, както е направила по-рано тази година за танковете.

"Не трябва да спираме да бъдем солидарни. Когато битката изисква артилерия, тя трябва да бъде осигурена. Когато победата изисква танкове, техният рев трябва да се чува на фронтовата линия. Когато независимостта изисква военновъздушни сили, не трябва да обръщаме внимание на това как Русия ще реагира на самолетите в нашата страна. Не бива да мислим за това кое число изглежда по-безопасно до буквата Ф - 16 или някое друго. Струва си да действаме. Да се действа по същия начин, по който вашето ръководство се доказа в танковата коалиция, и вярвам, че ще се докаже и в авиационната коалиция, защото това е битка за свобода. И е невъзможно да я спечелим частично", заяви украинският президент.