Иран е предотвратил през нощта нападение с дрон срещу комплекс на министерството на отбраната в град Исфахан на фона на нарасналото напрежение между страната с Израел, предаде иранската агенция Тасним, цитирана от БТА. 

В миналото Техеран обвиняваше Израел за подобни нападения, включително извършената през януари атака с дрон срещу военен завод близо до Исфахан, припомня Ройтерс. Израел нито е потвърдил, нито е отрекъл отговорността за нападенията.

"Комплексът "Амир ал Моменин" в Исфахан е бил мишената на неуспешна атака на малък дрон, която бе предотвратена от системи за отбрана", съобщава полуофициалната новинарска агенция Тасним.

Това се случва дни след като израелски въздушни удари в Сирия поразиха обекти, свързани с Иран, които взеха поне две жертви. Те са били членове на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) и са работили като военни съветници в Сирия.

През януари индустриален център на Министерството на отбраната също беше обект на атака с дрон, която според Иран е била неуспешна и извършена от "наемници на ционисткия режим".

Министрите на външните работи на Иран и Саудитска Арабия се срещат утре в Пекин

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Файсал бин Фархан Ал Сауд и неговият колега от Иран Хосейн Амир Абдолахиан ще се срещнат утре в Китай, предаде Ройтерс, като се позова на съобщения на ирански официален представител и саудитски медии.

Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато двете съперничещи си в този регион държави работят за разчистване на пътя към следващите стъпки за дипломатическо сближаване.

Разговорите между двамата външни министри в Пекин ще бъдат първата официална среща между най-високопоставените дипломати на Саудитска Арабия и Иран от повече от седем години насам.

След продължила години наред враждебност, станала причина за конфликти в целия район на Близкия изток, Техеран и Рияд се съгласиха да сложат край на дипломатическите си разногласия и да отворят отново свои посолства в резултат от важно споразумение, постигнато с посредничеството на Китай миналия месец.

"Най-висшите дипломати се съгласиха да се срещнат на 6 април в Пекин при споразумение с посредничеството на Китай", съобщи високопоставен ирански официален представител за Ройтерс.

Изборът на Китай "идва като продължение на положителната роля, която Пекин играе за постигане на споразумение и улесняване на комуникацията между двете страни", каза неназован източник в Рияд, цитиран от саудитски медии.

Според саудитския източник на срещата ще бъдат обсъдени възобновяването на отношенията, за което беше съобщено миналия месец, както и приготовленията за размяна на посланици.

Тайната роля на Пекин за пробива в отношенията между Техеран и Рияд раздвижи динамиката на отношенията в Близкия изток, където САЩ в продължение на десетилетия бяха главният посредник, демонстрирайки своето влияние в сферите на дипломацията и сигурността.

Саудитска Арабия прекъсна връзките си с Иран през 2016 г., след като нейното посолство в Техеран беше щурмувано вследствие на спор между двете страни заради екзекуцията на шиитски ислямски духовник от Рияд. Кралството впоследствие поиска иранските дипломати да напуснат страната в срок от 48 часа, докато саудитските дипломатически служители бяха евакуирани от Техеран.

Двустранните отношения се влошиха още след 2015 г., когато Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства се намесиха във войната в Йемен, където свързаните с Иран йеменски бунтовници хуси свалиха подкрепяното от Рияд правителство и превзеха столицата Сана, припомня Ройтерс.

За Саудитска Арабия сделката може да означава подобряване на сигурността. Кралството отправя обвинения срещу Иран, че въоръжава йеменските бунтовници хуси, които извършват нападения с ракети и дронове срещу негови градове и петролни съоръжения.