Чувствам се ужасно за това, че убедих украинците да се откажат от ядреното си оръжие.

Това обяви бившият президент на САЩ Бил Клинтън в интервю за RTÉ. Той предположи, че Русия не би нахлула в Украйна, ако Киев все още разполагаше със средства за ядрено възпиране.

"Чувствам личен интерес, защото ги накарах (украинците) да се съгласят да се откажат от ядрените си оръжия. И никой от тях не вярва, че Русия би изпълнила този номер, ако Украйна все още имаше тези оръжия", каза той.

През януари 1994 г. Клинтън подписа тристранно споразумение с тогавашните президенти на Русия Борис Елцин и на Украйна Леонид Кравчук за премахване на арсенала от стратегически ядрени оръжия, останал на украинска земя след падането на Съветския съюз. Съединените щати бяха страна и по свързано споразумение, подписано по-късно през същата година, което включваше ангажимента на Русия да зачита териториалната цялост на Украйна.

Обещанието на Русия бе нарушено през 2014 г., когато Русия нахлу и анексира Крим и напълно погазено през 2022 г., когато стартира тотална война в Украйна.

"Знаех, че президентът Путин не подкрепя споразумението, сключено от президента Елцин никога да не нарушава териториалните граници на Украйна – споразумението, което той сключи, защото искаше Украйна да се откаже от ядрените си оръжия. Те се страхуваха да ги предадат, защото смятаха, че това е единственото нещо, което ги предпазва от експанзионистична Русия. Когато настъпи удобен момент, президентът Путин го наруши и първо взе Крим. И аз се чувствам ужасно от това, защото Украйна е много важна страна".

Клинтън подчерта, че подкрепата на Запада за Украйна трябва да остане непоколебима.

"Мисля, че това, което Путин направи, беше много погрешно, и вярвам, че Европа и Съединените щати трябва да продължат да подкрепят Украйна. Може да дойде момент, когато украинското правителство вярва, че може да се съгласи на мирно споразумение, с което да може да живее. Но не мисля, че ние останалите трябва да се отказваме от тях и да бягаме."

RTÉ интервюира и преподавателят от "Националния университет на Ирландия Голуей" Лари Донъли, които обяви, че признанието на Клинтън е "много откровено".

"В същото време е ясно защо той направи това, което направи, опитвайки се да денуклеаризира света, опитвайки се да подобри отношенията и да се ангажира конструктивно с Русия... Разбира се, също така е разбираемо защо украинският народ е ядосан".

Донъли посочи, че ролята на САЩ в денуклеаризацията на Украйна трябва да бъде по-сериозно коментирана в Америка.

"Много американци казват: "Това е проблем, който е много далеч от нас, защо трябва да участваме". Но мисля, че много от тях биха се трогнали на морално ниво, ако научат за ролята на Съединените щати за случилото се през 1994 г., когато Украйна се съгласи да се откаже от ядрените си оръжия".