Първоначалният оглед на тялото на удавения Емил Боев не сочи на следи от насилие. Днес ще бъде извършена аутопсия, ще има и ДНК-, а и съдебно-медицинска експертиза.

Това стана ясно от брифинг на прокуратурата и МВР-Перник, след като тялото на изчезналия преди 62 дни младеж бе открито в езеро край пернишкия квартал “Бела вода”. Той е разпознат от близките още снощи.

Сигналът е подаден на тел. 112 вчера около 19 ч от човек, който се е разхождал край езерото, поясни Йордан Николов, зам.-директор на ОДМВР гр. Перник.

"Едно такова предположение е, че сега е изплувало тялото на повърхността – не мога да знам защо", заключи пред журналистите Албена Стоилова, говорител на Окръжна прокуратура.

Все пак полицаят поясни, че в зависимост от метеорологичните условия и всеки конкретен случай някъде между 40 и 60 дни след удавяне, тялото изплува на повърхността.

Разследващите напомниха, че районът многократно е обхождан, ползвани са и дронове, и друга техника. Явно - безрезултатно.

Дори тепърва се чакали водолази от ВМС, които са повикани на помощ, защото езерото е недостъпно за "обикновени" водолази. Но топлото време ги изпреварило.

"Самото езеро беше замръзнало по време на голяма част от издирването", каза Николов.

Никой още не се ангажира да каже на какво се дължи смъртта.

Късон снощи медии съобщиха, че е намерено тяло край Перник, за което се предполага, че е на изчезналия Емил Боев.

От МВР коментираха пред бТВ, че трябва да бъде извършена ДНК експертиза, за да бъде установена категорично самоличността на починалия. Лекари ще се опитат да установят кога е настъпила смъртта.

25-годишният мъж бе в неизвестност 62 дни, след като изчезна по време на фестивала “Сурва”. Голяма част от гората около Перник бе претърсена, а стотици доброволци се включиха в търсенето.

Емил е брат на Мартин Боев от българската група Dishonored, който през цялото време продължаваше с опитите да научат нещо повече със семейството. На 6 февруари близките дори обявиха награда от 100 000 лв.

„Имам достатъчно сведения, имам телефона и съобщенията му. Момчето просто е искало да се прибере. Няма случаи, в които да е искал да се изолира или да направи нещо на себе си.

Моята логика е, че е останал сам в четири сутринта. Пили са на фестивала, нямал е свой човек, студено му е, изплашен е. Приятелката му е от Перник, два или три пъти да е ходил там.

По последни данни са имали уговорка с негов приятел да отидат да спят в къща на познати. Представям си, че си е помислил, че неговият приятел е вече там и е тръгнал да го търси“, каза преди време Мартин Боев.

 

Ето и официалното съобщение на пресслужбата на прокуратурата в оригинал:

Окръжна прокуратура – Перник проверява нови обстоятелства по дело за изчезването на 25-годишен мъж

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Перник продължават активни действия по разследване на изчезването на 25-годишния Е.Б.

Досъдебното производство е образувано на 31.01.2023 г. за извършено престъпление по чл. 142, ал. 1 от НК – отвличане.

Младият мъж е бил обявен за издирване след изчезването му на 28.01.2023 г.

Извършени са множество действия по разкриването на деянието – разпити на свидетели, огледи, изземване на веществени доказателства. Назначени са и са изготвени ДНК и комплексна експертизи. Проведени са оперативно-издирвателни мероприятия.

На 30.03.2023 г. в района на квартал „Бела вода“ в гр. Перник е открито безжизнено тяло на мъж. По първоначални данни то е на намиращия се в неизвестност Е.Б.

Понастоящем се извършва аутопсия на трупа. Очакват се заключения на вещите лица.

Близките на пострадалия са уведомени по надлежния ред за новите обстоятелства, установени в хода на разследването.