Серджо Ермоти - едно от легендарните имена в света на високото банкиране, се завръща в швейцарската UBS и поема поста на главен изпълнителен директор на групата, която се намира в процес на поглъщане на колабиралата Credit Suisse. Съобщението се прие толкова добре от пазарите, че в сряда те отвориха с отскок на акциите на UBS. 

Ермоти е на 62 години и в продължение на 9 години вече беше изпълнителен директор на UBS. Той пое банката през 2011 г. и на практика я извади от тежките времена след финансовата криза от 2008 г. Преведе я успешно и през няколко корупционни скандала, развихрили се точно преди неговото постъпване. Основната му роля се състоеше в това да позиционира банката върху собствеността на по-малко рискови бизнеси, свиване на инвестиционното подразделение и на практика изграждането от нулата на звената за управление на лично богатство и активи. 

Вторият период на управление на Ермоти ще започне на пети април след срещата на годишното събрание на банката. Той ще наследи сегашният директор Ралф Хамърс, който все пак остава в банката като съветник по поглъщането на Credit Suisse. Причините, които бордът на UBS изтъква за смяната е класическо банково клише - "нуждата от нова сила в светлината на новите предизвикателства и приоритети". 

Сега Серджо Ермоти ще трябва да намери подходящото място на Credit Suisse в групата на UBS, какво да преструктурира и как да върне доверието в активите й. Той ще трябва да води и ускорен диалог с местните власти, които ще гледат на новата свръхбанка по различен начин, заради нейният размер. UBS след поглъщането на Credit Suisse се превръща в "банково чудовище" с активи на стойност 1,5 трилиона швейцарски франка. За сравнение - това е над два пъти стойността на цялата швейцарска икономика. 

Междувременно акциите на UBS веднага потеглиха нагоре след съобщението за рокадата. Цената на акциите на банката скочи с 2,5% до 18,18 швейцарски франка след съобщението, че Ермоти ще поеме управлението през април.