"Извън Евроинс Румъния, всички други дъщерни дружества и бизнеси на Еврохолд на всички останали 11 пазари, на които те оперират, включително застрахователни и енергийни, работят и ще продължат да работят както обикновено и без никакви проблеми, обслужвайки своите клиенти и задължения и изпълнявайки своите бизнес планове за годината."

Това заявиха днес в официално съобщение от групата на "Еврохолд" - собственик и на "Евроинс Румъния". Съобщението идва часове след като стана ясно, че Съветът на Органа за финансов надзор (ASF) реши да отнеме лиценза за дейност на застрахователната компания "Евроинс Румъния". Причината - признаци на неплатежоспособност на компанията.

"Съветът реши още да отправи искане за откриване на процедура по несъстоятелност и да назначи Застрахователния гаранционен фонд (FGA) като временен администратор на компанията, със задача да осигури управлението на дейността на застрахователя и да предприеме необходимите мерки за запазване на имуществото. Задълженията на ръководството на дружеството са преустановени по закон. Мандатът на Застрахователния гаранционен фонд (FGA) приключва с назначаването на съдебния ликвидатор", се казва в съобщение, цитирано от Аджерпрес.

Така от "Еврохолд" припомнят, че още в началото на февруари компанията е  алармира публично за незаконните действия срещу Евроинс Румъния.

"През изминалия месец и половина ръководството на холдинга предприе всички необходими действия, които да предпазят останалите дружества от групата и да гарантират тяхното стабилно и нормално функциониране. В тази връзка, казусът с Евроинс Румъния няма да засегне по никакъв начин дейността на останалите дружества от групата", пишат от холдинга.

Във връзка с решението на финансовия регулатор в Румъния срещу Евроинс Румъния, холдингът е стартирал процедура по оспорване на това решение във всички компетентни съдилища в Европа и по света.

Еврохолд ще осигури допълнителна информация възможно най-скоро.